
Vegetarisk Gong bao-tofu
Den berömda sichuanesiska kycklingrätten gong bao chicken finns i flera versioner, under många olika namn. Här kommer en vegetarisk variant med tofu. Det ursprungliga namnet är gōngbao ji ding, ”kejsarpalatsväktarens kyckling”, vilket under kulturrevolutionen ändrades till hongbao ji ding, ”snabbstekta kycklingkuber”, på grund av det ursprungliga namnets imperialistiska associationer. Den klassiska sichuanesiska versionen är dock den godaste och så här enkelt gör du den med tofu.
Ingredienser
4 port
-
400 g tofu
-
6 st salladslökar
-
12 st torkade chilifrukter
-
2 st vitlöksklyftor
-
5 cm ingefära
-
3 msk matolja
-
1 tsk sichuanpeppar
-
1 msk sesamolja
-
1 dl rostade jordnötter
Sås
-
1 msk strösocker
-
1 msk kinesisk svart vinäger, t ex chinkiang
-
1 msk vatten
-
1 tsk mörk sojasås
-
1 tsk ljus sojasås
Gör såhär
Tillagning
Receptkreatör

Vegetarisk kinamat varje dag
Vill du lära dig laga äkta kinesisk och vegetarisk mat så måste du kolla in Jonas Crambys senaste bok Vegetarisk kinamat varje dag (Natur & Kultur). Lär dig från grunden, steg för steg. Mycket veganskt, en del lakto-ovo.
Receptkreatör

Vegetarisk kinamat varje dag
Vill du lära dig laga äkta kinesisk och vegetarisk mat så måste du kolla in Jonas Crambys senaste bok Vegetarisk kinamat varje dag (Natur & Kultur). Lär dig från grunden, steg för steg. Mycket veganskt, en del lakto-ovo.