
Fotograf: Eva Hildén
Vegetarisk mapo tofu
4 portioner
Det här är en riktig klassiker från Sichuanprovinsen och namnet betyder ”den koppärriga gummans bönost”. Här kommer en förenklad (ja, faktiskt) version med ingredienser du hittar i en vanlig matbutik.
Ingredienser
4 port
-
4 st torkad shiitake
-
1 tsk sichuanpeppar
-
0.5 tsk fänkålsfrön
-
2 msk rapsolja
-
250 g vegofärs
-
2 st vitlöksklyftor, finhackade
-
1 msk sambal oelek
-
1 msk ljus sojasås
-
1 msk mörk sojasås
-
0.5 msk flytande grönsaksfond
-
2 dl vatten
-
250 g tofu
-
0.5 msk potatismjöl
-
1 tsk balsamvinäger
-
1 tsk ljust muscovadosocker
Servering
-
4 portioner kokt ris
-
2 st salladslökar, tunt skivade
-
finhackad koriander