Första steget är att göra det både lätt och gott att öka andelen svenskodlade baljväxter i skolmaten och på restauranger.

Enligt det senaste förslaget till nationella kostråd bör vi äta baljväxter varje dag – både för hälsans och miljöns skull.

– ”Det känns fantastiskt roligt att Sevan nu kan erbjuda foodservicemarknaden hummus, falafel och färdigkokta svenskodlade baljväxter med Från Sverige-märkningen. Att produkterna dessutom är resultatet av lyckad samverkan mellan primärproduktion, producent och grossist gör mig extra stolt och ett viktigt exempel jag hoppas ska inspirera hela branschen till fler liknande projekt i framtiden”, säger Elin Ingves Pyk, VD på Sevan.

Först ut med att sälja produkterna är Martin & Servera som når skolmatsalar, sjukhus, restauranger och hotell. Det är Sevans förhoppning att fler aktörer följer efter och lanserar sortimentet under våren. Samtliga produkter är Från Sverige-märkta och sju av åtta produkter är dessutom nyckelhålsmärkta. 

Produkter som lanseras:

  • Kokta och frysta kikärtorkidneybönor och vita bönor
    Förpackade utan spad och färdiga att användas efter upptining.
  • Fryst falafel på gulärta och gråärta. 
    Falaflar med perfekt krispig yta och ett saftigt och smakrikt innanmäte.
  • Fryst biff på gula ärtor med sju procent svinnsmarta broccoliblad
    Tack vare ett initiativ från Axfoundation tillvaratas nu broccoliblad som annars lämnas kvar ute i fält. Biffarna väger 40 g per styck, en storlek optimerad för den offentliga måltiden.
  • Kyld hummus på gula ärtor.
    En krämig och silkeslen hummus som passar perfekt till falafel, i bowls och på bufféer.
  • Fryst, kokt och mald åkerböna.
    Åkerbönan är en av våra äldsta kultiverade växter – ljus i färgen och med mild smak. Deras lättkokade, malda åkerböna är perfekt till kökets alla hybridprodukter.