
Sojabönan – kan vi äta den med gott samvete?
31 oktober, 2018
Hur ligger det egentligen till med sojaprodukter som soja, är det något vi borde undvika?
– Det korta svaret är nej. Men att säga att en sojaprodukt är bra eller dålig är tyvärr ingen enkel fråga, utan den är lika komplicerad som de flesta matval vi gör vilka alla har mer eller mindre konsekvenser för till exempel klimat, vattenanvändning, jordbrukares ekonomi, vår och andras hälsa, djuretik, och vår egen hushållsekonomi.
När det gäller miljöeffekter av soja så är det bra att känna till att vi människor äter mindre än 10 % av sojan direkt i form av t ex tofu eller sojafärs. Nästan 90 % av sojan går till djurfoder, som ju sen omvandlas till fläsk, kyckling, biff, lax, mjölk, ost, ägg mm. 85 % av all soja processas direkt till sojakakor som går nästan uteslutande till djurfoder (källan är USDA). Att äta soja direkt är mycket mindre resurskrävande om vi äter kött.
En växtrik kost med mycket baljväxter är dessutom mer hälsosamt för oss. Men allt jordbruk måste odlas på mark, och i vissa länder är man inte lika mån om jordbrukets miljöeffekter som man är i Sverige. I många länder odlas soja på marker som var ekosystem med viktiga värden förut – t ex Cerrado i Brasilien, eller i artrika regnskogar.
Vill man ”undvika” det mesta av sojans negativa miljöeffekter kan man därmed börja med att äta mindre animalieprodukter.
Vill man undvika soja helt så finns det flera alternativ – som finska Gold & Greens nordisk/europeisk ärt-, bön- och havreprotein. Det pågår en hel del experimenterande med alternativa grödor i Sverige. Företag som till exempel Nordisk Råvara odlar sötlupin som kan användas istället för soja.
Om man väldigt grovt säger att det går åt 10 ggr mer soja när du äter soja via mjölk och kött – då tycker jag att man kan med gott samvete äta sojaböner och sojaprodukter och därmed kraftig minska efterfrågan för soja för produktion av kött och mjölk och egg och minska slöseri med protein och andra resurser. Och man kan äta andra vegetabiliska produkter som Oatlys svenskproducerade havredryck.
Var kommer sojan som används i sojaprodukter i Europa från? Är den bättre?
– Igen, cirka 90 % av sojan som kommer till Europa är för djurfoder, och ca 75 % av det kommer från Sydamerika, med majoriteten från Brasilien och Argentina, med en mindre del från Paraguay. Det är väldigt svårt att se var sojan i sojaprodukterna kommer ifrån.
Jag (Lisa Deutsch) har forskat om detta i 20 år och det är svårt att få reda på vart matprodukter kommer ifrån.
T ex står det i handelsstatistiken att Norge importerar sojaolja från Sverige, trots att vi inte har någon egen sojaproduktion.
Det i dag mest pålitliga sättet för konsumenter få reda på varifrån sojan kommer är genom enskilda företag som märker produkter med ursprungslandet. Saltå kvarns sojabönor kommer till exempel från Kina. Men ursprungsländer kan snabbt ändras.
Varför är ekologiska sojaprodukter bättre?
– De har samma positiva effekter som andra ekologiska matprodukter, inkl. inga bekämpningsmedelsrester för oss eller naturen. Det används ofta mycket starka bekämpningsmedel i sojaodlingar (t ex några som har precis blivit olagliga i Europa som är kopplade till dödlighet hos bin och andra pollinerare).
Dessutom är det så att företag med ekologiska produkter ofta har mycket bättre koll på varifrån sojan kommer.
Hur vet man att produkterna man köper inte är gjord på soja från avskogningsområden?
– Tyvärr, det går just nu inte att veta med 100 % säkerhet varifrån din sojaprodukt kommer. T ex står det i handelsstatistiken att Tyskland, Nederländerna, Norge, osv exporterar soja, men av denna soja är minst 90 % ifrån Argentina och Brasilien.
Det finns ett spännande projekt på Stockholm Environment Institute som jobbar med Soja i Brasilien (TRASE). De har lyckats hitta tillbaks till sojabönans ursprungsområden i Brasilien.
En av forskare i projektet, Toby Gardner, blev intervjuad i The Guardian i fredags.
Det finns också en modell som tas fram av Naturvårdsverket, Chalmers, SEI mfl – PRINCE – för att informera beslutsfattare på nationell nivå – vi få se vad som händer med det verktyget.
Men just nu finns det inget sätt att veta med 100 % säkerhet varifrån din sojaprodukt kommer.
Men regnskogen skövlas ju även för just sojaproduktionen, hur ska man tänka där?
– Den största drivkraften är för animalieproduktion, så ät mindre animalieprodukter.
Ett vanligt argument är ju att majoriteten av sojan går till djurfoder, stämmer det? Finns det några siffror på det?
Minst 85% av all soja blir direkt sojakakor till djurfoder. Sedan går en del av det som är kvar till djuren också på olika sätt.
Bild ovan (fv): Line Gordon och Lisa Deutsch) från Stockholm Resilience Center