Den 10 oktober är det internationella grötdagen, och i samband med det vill Frebaco Kvarn passa på att hylla denna lika trendiga som tidlösa rätt, och även uppmuntra svenskarna att upptäcka nya grötfavoriter.

Kärleken för gröt sträcker sig över generationer och geografier

Undersökningen visar även att grötälskandet spänner över såväl åldersmässiga som geografiska gränser: Andelen som äter gröt till frukost är i princip lika stor i åldrarna 16–24 år som 65–74 år (24 respektive 25 procent) och det är inte heller någon större skillnad mellan de som bor i storstäder och de som bor på landsbygden (26 respektive 27 procent).

Gröt är både tradition och trend

Gröten är en urgammal rätt. I alla tider och på alla platser runt om i världen har människor gjort gröt på de grödor de har haft tillgång till. Samtidigt är det idag en av de mest trendiga rätterna både i Sverige och internationellt. Numera syns hajpade ”signaturgröter” på trendiga kaféer och restaurangers menyer i såväl Köpenhamn och London som Los Angeles.

– Att gröt trendar och är så poppis bland så många tror jag beror på dess variationsrikedom. Genom att experimentera med olika typer av sädesslag, smaksättningar och toppings kan man laga till en gröt som passar just sin egen personliga smak och behov. Gröt kan vara så mycket – allt ifrån en enkel tvåminutergröt i mikron till en mer dekadent och ”Instagramvänlig” gröt toppad med nötsmör och favoritbären. På så sätt är gröt all-i-ett: såväl tradition som trend, vardagsfrukost som lyxig njutning. Något för alla smaker, och varje morgon! säger Elin Stoij, marknadsansvarig för Frebaco Kvarn.

Testa t ex gröt på Steel cut havre med plommonkompott och Krämig havre- och quinoagröt med kanelstekt äpple, fikon och pekannötter.

Frebaco steel cut havregryn

Erfarenhet av hantverk och passion för kvalitet märks på slutprodukten. Frebaco Kvarn arbetar ständigt med att utveckla smakrika frukost- och matgrynsprodukter, alltid med utgångspunkt i vår erfarenhet inom hantverk och vår passion för kvalitet.

Testa t ex deras Steel Cut havregryn.