Det är nu åtta år sedan jag hoppade av min fetter och protein. Den nyfikenhet och glädje kring god karriär som jurist och diplomat för att starta barnmatsföretaget Alex&Phil tillsammans med min man Robert. Bakgrunden till beslutet var att vi som småbarnsföräldrar saknade näringsrik, färdiglagad mat att köpa till våra barn. Den mat som fanns i barnmatshyllan var ungefär densamma som fanns när vi själva var barn — närings- fattig, smaklös och med trist konsistens. Eftersom jag alltid haft ett intresse för mat och dess betydelse för vår hälsa och utveckling såg jag möjligheten att kunna vara med och bidra till bättre matvanor hos små barn, när de som bäst behöver det. Alex&Phil har ett brett sortiment, som bland annat inkluderar måltider med både vegetariskt och animaliskt innehåll. All mat är KRAV-ekologisk och har EU-godkända närings- och hälsopåståenden om essentiella och hälsosam mat som VEGO sprider är något vi delar och gärna bidrar till. Därför är jag otroligt glad att Mattias och jag, med start från det här numret, tillsammans kommer att skriva om tips, tankar och synpunkter som kan vara till hjälp för kunskapstörstande småbarnsföräldrar.

I den här artikeln fokuserar jag på protein eftersom det är många som undrar om barn som äter vegetarisk eller vegansk kost får i sig tillräckligt av den varan. Protein är kroppens byggstenar och behövs för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Barn behöver protein för att deras benstomme ska växa och utvecklas normalt. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror, varav nio av dem är essentiella. Med det menas att vi regelbundet måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Protein är med andra ord viktigt för hela kroppens funktion.

Många föräldrar väljer att ge sina barn protein från animaliska källor som kött, fågel och fisk, även om de själva föredrar att äta vegetariskt eller veganskt. Men det finns också många bra växtbaserade proteinkällor att välja bland. Baljväxter som bönor, linser och ärtor är bra alternativ, men även gryn
och spannmål, som t ex havre och quinoa, är bra proteinkällor. Om man vill komplettera kosten med mjölkprodukter och inte minst ägg, har man en riktigt bra källa till protein i form av ägg, som innehåller en blandning av alla essentiella aminosyror.

Visste du?


Om du använder torkade linser, ärtor, kikärtor och bönor i din matlagning är det viktigt att du följer tillagnings- anvisningarna på förpackningen. Baljväxter innehåller nämligen ett protein som heter lektiner, som inte är bra att få i sig i större mängder. Lektinerna försvinner normalt sett när man först blötlägger och sedan kokar baljväxterna. När det gäller linser räcker det med att koka dem.

NÄR DET GÄLLER vegansk kost är det viktigt att vara lite mer påläst som förälder och se till att barnet får i sig t ex vitamin B12 och D-vitamin, som är svårt att helt tillgodose genom en vegansk kost. Om man däremot väljer bort kött men äter andra animaliska produkter som mjölk och ägg finns det normalt sett inget skäl att oroa sig för att ett friskt barn inte får i sig de näringsämnen som behövs. Vegetarisk kost kan vara ganska fiberrik, vilket generellt sett är bra, men du behöver vara lite extra noggrann med just protein och hälsosamma essentiella fetter, så att ditt barn får i sig tillräckligt med energi. Håll också ett öga på att barnet växer som det ska.

Idag finns det många bra halvfabrikat på proteinsidan att ta hjälp av när man lagar vego hemma, men det finns också många produkter som innehåller långa listor med tillsatser, mycket socker och salt. Det är därför en god vana att kika på innehållsförteckningen innan man väljer att använda t ex en vegofärs regelbundet. Det betyder inte att man måste sätta sig in i alla detaljer kring vad produkten innehåller, utan man kan göra det ganska enkelt för sig: se
efter om ingredienslistan är lång och innehåller ord du inte förstår eller känner igen. Då kan du med gott samvete välja bort den produkten och i stället välja en produkt med en kort och tydlig ingredienslista som består av råvaror du själv skulle kunna ha hemma i ditt skafferi. Detsamma gäller om vatten är den första ingrediensen i innehållsförteckningen. Det betyder nämligen att det du betalar för i första hand är vatten, och inte till exempel baljväxter som faktiskt ger det proteintillskott som är själva syftet med produkten. Fördelen med att använda rena produkter utan en massa tillsatser är att du på köpet har goda chanser att få med mer naturliga näringsämnen som vitaminer,
mineraler och antioxidanter — och även fibrer som är bra för magen!

Tips!

Ta för vana att lite snabbt fräsa dina baljväxter eller vegofärs i lite kallpressad rapsolja, gärna tillsammans med lite vitlök, lök och lite kryddor, då får du med viktiga essentiella fetter från rapsoljan i måltiden, samtidigt som du får en god smak på maten.

Namnet på maten du köper kan också ge dig en bra hint om den innehåller bra och naturliga ingredienser. En majoritet av alla lunch- och middagsrätter till små barn har till exempel hittepå-namn som ”mormors gryta” eller ”skärgårdsgryta”, i stället för att ha ordet ”måltid” eller den/de ingredienser som ger måltidens protein i varunamnet, t ex fisk. Det beror helt enkelt på att de allra flesta barnmatsprodukter inte innehåller tillräckligt med protein för att nå upp till lagkraven för att få skriva just ”måltid”, ”kyckling” eller liknande i själva varunamnet. Just därför det är så viktigt att jämföra ingredienser och näring och inte minst att kika på vattenhalten i maten, så att du inte bär hem dyrt vatten i förtäckt form.

Protein har varit i fokus i några år och det är lätt att få känslan av att proteinbrist är vanligt förekommande, vilket det inte är. Svenska barn får i genomsnitt i sig mer protein än de faktiskt behöver. Därför är det viktigare att se till att ditt barn får mat med naturligt högkvalitativt protein, det vill säga utan konstgjorda tillsatser, i kombination med andra viktiga näringsämnen, som tillsammans bildar en helhet som hjälper barnets hjärna och kropp att utvecklas som den ska.

Tips!

Servera havreris till maten i stället för vanligt ris! Vips får du en extra proteinkälla genom havren och därtill havrens hälsosamma egenskaper med nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler.

Det här är låst innehåll. Logga in som prenumerant för att låsa upp.

Logga in

Eller:

Läs alla artiklar på Vego för endast 39 kr i månaden.

Observera att förvalt erbjudande endast gäller inlogg till vego.se. Se vår andra prenumerationserbjudanden här.

Säg upp när du vill – ingen bindningstid.