JAG HAR ALLTID varit förälskad i både matlagning och bakning. Bakning har följt mig sedan jag var liten och när jag fick mitt första bokkontrakt så var det på en bakbok. Bakning är fantastiskt, inte bara därför att det är gott, utan därför att det är bästa sättet att få vänner. Bjud på ett fat småkakor eller en fluffig citronkaka och du behöver nästan inte ens säga ”hej”. Det är bästa isbrytaren.

Redan när jag blev vegan har jag använt ”bakning” som ett verktyg för att prata med folk kring växtbaserad mat och en hållbar livsstil. Och ända sedan starten har jag använt mig av Carlshamns produkter. Deras Carlshamn Bakning har en egen låda i min kyl eftersom jag använder så mycket. Scones, sockerkakor, kladdkakor, wienerbröd, briocher och croissanter. Jag använder det självklart även i matlagningen, där min växtbaserade bearnaisesås är en favorit.

Fakta: Carlshamn

Carlshamn erbjuder växtbaserade alternativ till smör. Carlshamn lägger stor vikt vid hållbarhet med koldioxidneutral produktion och återvinningsbara förpackningar. 

🌱 Carlshamn Havssalt

Carlshamn Havssalt blev snabbt en favorit hos mig. Varför? Därför att det inte bara är växtbaserad utan har en fyllig, fint balanserad smak av havssalt. Jag älskar den på mackan, men har använt den så mycket i bakning, t ex chokladbollar och kladdkaka (salt + choklad = fantastiskt).

🌱 Carlshamn Tre oljor

Tre oljor är det senaste tillskottet i Carlshamn-familjen och den kommer i en efterlängtad större förpackning på 600 g. Carlshamn Tre oljor är gjord på raps-, kokos- och sheaolja, som ger en balanserad smak och fin konsistens. Fungerar lika bra i matlagning och bakning som på mackan.

🌱 Carlshamn Bakning

Det här är det margarin jag alltid har hemma i kylen. Jag använder det i bakning, både till vanliga kanelbullar och till frasiga croissanter och wienerbröd. Jag använder det även i matlagning, att steka i samt till alla fylliga såser.

Carlshamn har flera olika margariner att testa. Carlshamn Havre som är tillverkad på havredryck, Carlshamn Kallpressad med en nötig smak av kallpressad olja och Carlshamn Smörgås som är perfekt för mackan är bara några exempel.

Jag blev själv förälskad i Carlshamn Havssalt, som precis som alla Carlshamns produkter är växtbaserad och här gjord med en blandning av rapsolja, kokosolja och sheaolja. Den har en fin, mjuk konsistens och en läcker smak av havssalt. Jag älskar den på mackan, men använder den också ofta i bakning eftersom sältan lyfter allt.

Rapsolja är för övrigt den olja som ingår i alla Carlshamns margariner och en fantastisk källa till Omega-3- och Omega-6-fettsyror. Den har även en mild smak som inte tar över. Sen beror det lite på produkt, men man varierar proportionerna av kokos- och sheaolja. Carlshamn Bakning är den enda som innehåller certifierad palmolja, men det är också det som ger den en fastare konsistens som funkar bättre för en del bakning.

Så smaka dig fram till dina favoriter från Carlshamn och kom ihåg att du kan använda dem till så mycket mer än att bara ha på mackan.

Tre favoritrecept med Carlshamn

Här kommer tre bakverk som jag fullkomligt älskar. Perfekta för att imponera på vänner, familj eller kollegorna på jobbet.

Den här pajen består av ett knaprigt pajskal som fylls med en söt, salt och underbart seg kolasås. Toppa med vispad grädde och bär.

Det här är en härligt flufflig sockerkaka som är smaksatt med citron och vallmo. För att göra den ännu mer citronig så har vi toppat den med en sötsyrlig citronglasyr.

Rimbo är lyxigt ”smöriga” bullar fyllda med en söt vaniljfyllning. Här har jag även lagt till hallonsylt eftersom det är så ruskigt gott.