Artikel
Arabiskt och växtbaserad med Waseem Hijazi
Waseem Hijazi är en favorit som vi hittade på Instagram och som sedan dess varit en ständig inspiration när det gäller arabisk mat med vegansk twist.
Följ Plant Based Arab
Waseem Hijazi har inte bara ett underbart inspirerande Instagramkonto, @plantbasedarab, utan alla recept finns även samlade på plantbasedarab.com. Varning! Det är väldigt lätt att fastna i timmar och scrolla igenom alla mumsiga recept.
Berätta lite om din bakgrund!
— Jag växte upp i Jordanien och bodde där tills jag blev tonåring. Jag spenderade de flesta somrarna hos min familj i Syrien och besökte även kringliggande länder som Libanon och Egypten. Med rötter även i Palestina så gör jag mitt bästa för att vårda och bevara vår kultur, mat och traditioner. Jag håller dem vid liv vart jag än flyttar, inte minst sedan jag emigrerade till Kanada för
över 15 år sedan.
Vilken typ av mat växte du upp med?
— Jag växte upp i ett arabiskt hushåll, så det var så klart mycket arabisk mat. Vår frukost bestod främst av en blandning av smårätter (mezze). Det kunde vara hummus, za’atar och olivolja, labneh (yoghurtdipp), falafel, ägg m.m. Oftast helt vegetariskt och/eller veganskt.

15 Vegan Middle Eastern Recipes
En vanlig lunch var en gryta (t ex med okra och bondbönor), som serverades till ris. Middagen påminde oftast om frukosten, men var inte lika tung. När det kom fler över på mat, högtider och fester så blev maten också festligare. Fyllda grönsaker (mahshi), ris varvat med grönsaker och kött (makloubeh) och andra traditionella arabiska rätter. Självklart har vi även många läckra desserter och sötsaker.
Hur började ditt matintresse?
— Jag spenderade mycket tid i köket med min mamma under uppväxten och speciellt när jag besökte min syriska mormor. Jag var ofta smaktestare när de lagade mat (ibland blev jag utkastad för att jag smakade för mycket). En dag slog det mig att jag faktiskt är intresserad av själva processen och jag började fråga mer och äta mindre. Snart hjälpte jag till i köket och började även experimentera med både matlagning och bakning.
När blev du själv vegan?
— Strax innan 2020 ville jag sätta upp olika månadsmål för att förbättra min hälsa och mitt välbefinnande. Ett av målen var att testa vegansk kost i en månad. Jag mådde fantastiskt efter den månaden och blev inspirerad att lära mig mer och fortsätta. De kommande månaderna lärde jag mig mer om fördelarna med en växtbaserad kost, klimatavtryck kopplat till kosten, djurplågeriet i köttindustrin m.m. I slutet av året bestämde jag mig för att bli vegan på heltid.
Är det svårt att laga arabiskt och veganskt?
— Det finns mycket arabisk mat som redan är naturligt växtbaserad, men vi benämner den inte som sådan. Hummus, falafel, mujadara (känd risrätt med linser) och många andra. Sen finns det även många köttiga rätter, men om du bara kan knepen så är de enkla att veganisera.
Vilka är dina populäraste rätter?
— Palestinska blomkålsfritters (mshaatt), rostad paprikadipp (muhammara) och fattet batinjan (auberginerätt). Alla de tre är en del av den arabiska frukostmezzen, speciellt på helgmorgnar. Det finns även några populära desserter, som krämig ruz b halib (rispudding) och awameh (krispiga, friterade degbollar).
Jag vet att det är svårt, men hur skulle du beskriva Mellanösterns mat?
— Det är för det mesta rika, djärva och levande smaker. Det finns många likheter mellan köken, speciellt mellan grannar som Jordanien, Palestina, Syrien och Libanon. Många av de kända rätterna från varje land liknar varandra. Speciellt risrätter som makloubeh, mansaf, kabsah och andra.
Vilka kryddor och ingredienser tycker du att fler borde upptäcka?
— Ah! Så många! Za’atar, sumac (sötsyrlig smak), rosenvatten (viktig för alla arabiska desserter) och granatäppelsirap (sur, söt och syrlig) är något alla måste ha hemma.
Vad tror du att vi i väst kan lära oss av Mellanösterns alla kök?
— Mat har ett helt annat värde i arabvärlden. Inte bara när det är dags att äta, utan även när man förbereder den (speciellt när man lagar mer tidskrävande rätter). Jag brukade se grannarna samlas dagen innan en stor högtid för att börja förbereda spektakulära rätter och sötsaker.
Vilka är dina favoriträtter?
— Yalanji (fyllda vinbladsdolmar), fatayer sabanekh (spenatpiroger) och atayef (fyllda pannkakor). Dessa rätter tar mig tillbaka till min barndom på direkten. Fatayer sabanekh är en av mina favoriter bland matiga frukosträtter, speciellt på helgmorgnar. Atayef är en speciell dessert som nästan uteslutande görs under Ramadan.