På julen äter svenska folket sig mätta på julskinka, revbensspjäll och köttbullar. Men julen blir alltmer grön och de vegetariska alternativen blir alltmer populära.
Coop har i Matometern, Sveriges största undersökning om vad vi äter varje dag, frågat 1000 personer om de tror att de kommer äta mer vegetariskt eller mindre vegetariskt under julen i år.
Trenden går tydligt mot mer grönt och Matometern visar att 20 procent kommer att äta mer vegetariskt i jul. 60 procent säger att de kommer att äta ungefär samma mängd vegetariskt som förra julen. Bara tre procent tror att det kommer att äta mindre vegetariskt.

– Den vegetariska trenden är stark och nu på julbordet kommer vi till exempel att se glaserad blomkål istället för revben och aubergine istället för sill i inläggningarna. På julbordet kan du testa nytt och tillföra härliga färger och lite roligare konsistenser med hjälp av grönsaker, säger Sara Begner matinspiratör och chef för Coops provkök.