Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Enkla refried beans

4 portioner

2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
2 tsk chipotlepasta
salt

Till servering
8 medelstora tortillabröd
färsk koriander
2 tomater, finhackade
1 rödlök, finhackad
naturell yoghurt eller crème fraîche, t ex havre- eller sojabaserad

1. Fräs den gula löken i oljan tills den mjuknar.
2. Häll ner svarta bönor med sitt spad samt chipotlepasta. Låt puttra på i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
3. När spadet har kokat bort en del och du har en krämig röra kan du börja mosa sönder bönorna med en slev. Du kan även mixa sönder dem med en stavmixer. Det är trevligt om några bönor är hela.
4. Smaka av med salt.
5. Fyll tortillabröd med röran och toppa med koriander, tomat, lök och yoghurt.