Gröten som blev en revolution med Sébastien Boudet
23 oktober, 2025
För bagaren och mataktivisten Sébastien Boudet är gröt långt mer än en enkel frukost. I nya boken Den nya gröten lyfter han gröten som symbol för ansvar, framtid och kärlek till jorden. ”Gröt är gastronomi, historia, protest och hopp – allt i samma skål”, säger han.
När Sébastien Boudet pratar om sin bok, Den nya gröten, blir det snabbt tydligt att gröt inte ”bara” är gröt. Det är så mycket mer. Han pratar om jord, kultur, ansvar och om allas vår framtid.
– Jag trodde inte att jag skulle behöva skriva den här boken, säger han. Men det behövdes. Gröt har blivit missförstått. Det kan vara så mycket mer än ett enkelt frukostalternativ – gastronomi, historia, protest och framtid. Allt i samma skål.

I boken Den nya gröten beskriver han hur det enkla kan vara det mest radikala. ”Gröten kräver inga flygbiljetter och inga trendiga tillskott”, skriver han. ”Bara respekt för det vi redan har.”
– Vi längtar så mycket bort, säger Sébastien. Efter exotiska smaker, importerade produkter, nya trender. Men framtiden finns ju här, i det vi redan har. Vi har ett av världens mest näringsrika landskap, och ändå längtar vi bort. Gröt blir en symbol för att vända på det där.
Den nya gröten
Han återkommer till kostfibrerna, prebiotikan, tarmfloran. Till kroppen, jorden och helheten.
– Nio av tio svenskar äter för lite fibrer. Det är näring till våra tarmbakterier som påverkar allt från immunförsvar till blodsocker. Om alla bara åt sina fibrer skulle vi slippa mycket av det som i dag kallas livsstilssjukdomar. Gröt är ett otroligt enkelt sätt att börja.
Men det handlar om så mycket mer än folkhälsan. Det handlar om att äta det som växer nära, stötta bönderna, bygga upp jorden igen. Gröt är billig, men också vacker. Det är en kärleksförklaring till platsen.
Han nämner de svenska lantbrukarna han mött. De som har svårt att sälja sina spannmål för att kärnorna är små eller proteinhalten för låg.
– Men i gröt spelar det ingen roll. Du krossar, blötlägger, kokar. Det är briljant. Plötsligt får de här grödorna ett värde igen.

Jag frågar vad han menar när han säger att gröt är en revolution i en skål.
– För att den ifrågasätter hela systemet. Vi bråkar så mycket om vad och hur vi ska äta, men ingen pratar om jordbruket bakom. Om vi kunde enas om att stötta ett jordbruk som klarar kriser, då har vi allt att vinna. Gröten står för ett systemskifte, från kortsiktighet till långsiktighet.

Han säger att det inte är nostalgi. Det är framtid.
– Jag är trött på att Sverige ligger så långt efter. Att man måste vara expert för att handla bra mat. Nu startar jag en butik där jag har gjort filtreringen åt folk. Ekologiskt, närproducerat, utan att du blir rånad. Den heter bara Butiken. För det ska vara enkelt.
Vad är det som driver dig?
– Jag har tre barn. Ska jag ge upp på dem? Nej. Om jag vet hur världen ser ut om femton år så måste jag ta ansvar. Det handlar inte om att vara perfekt, men om att börja. Lägg in tre grötmåltider i veckan, med smaker som barnen gillar. Så enkelt är det.
Han blir tyst en stund.
– Mat på bordet är en kärlekshandling. Gröten är inte bara en måltid. Den är en protest.