Varför en hel bok om gröt?

– För att visa att gröt är så mycket mer än vardagsfrukost! Jag vill inspirera till att äta gröt vid nya tillfällen och med nya smaker i fokus.

Berätta lite om boken!

– Grötrecepten i boken är indelade i tre kapitel; frukost, savoury (dvs. salt matgröt) och söt gröt. Plus några grundrecept på klassiska grötar och ett kapitel med toppings! På frukost och savoury har jag skrivit ut recepten både för en portion och för fyra. Gröt är något man kanske ofta lagar bara till sig själv och jag tycker det är viktigt att även ensam-måltiden lagas med lite extra omtanke.

Hedvig Billengren Lindenbaum

Gröt – frukost, savoury & söt

Gröt (Natur & Kultur) är en kokbok som utforskar grötens mångsidighet och dess plats i både traditionell och modern matlagning. Den innehåller både recept till frukost, matiga varianter till lunch och middag samt söta desserter.

Du nämner att du inte var en grötperson förrän nyligen – vad fick dig att ändra uppfattning?

– Jag vet faktiskt inte vad som hände men jag blev plötsligt sugen på gröt en dag! Jag började experimentera med olika gryner och toppings och insåg att det kunde vara så mycket godare än den gröten jag tyckt så illa om som liten.

Vad är så fantastiskt med gröt? Fördelar? 

– Att den går att variera på så många sätt beroende på vilket sädesslag man lagar den på och vilka smaksättningar och tillbehör man väljer! Det går att anpassa sin gröt efter säsong och det man har hemma. Många sädesslag och gryner är billiga basvaror och man behöver ofta en ganska liten mängd till en portion gröt, då kan man lägga lite extra på goda toppings! Och gröt är comfort food och känns alltid så snällt och tryggt.

Hur gjorde när du tog fram recepten? Det är ju en helt fantastisk blandning.

– Jag började med att skriva ner alla goda smakkombinationer jag kunde komma på och sen fick jag sålla bort och jobba ner det till ett 50-tal grötar. Det kändes viktigt att det skulle bli en bra blandning med många olika råvaror och smaker.

Gröt till middag har blivit allt mer populärt de senaste åren. För de som inte är sålda än, vad har du att säga till dem?

– Testa! Jag kokar mina savoury grötar med buljong och har ofta i en klick smör och lite ost, likt en risotto. När jag provlagade recepten till boken och bjöd vänner och familj upptäckte jag att savoury gröt var det som gick hem bäst hos dem som inte var grötälskare till att börja med.

Har du själv något/några favoritrecept i boken?

– En matgröt som jag ofta återkommer till görs på jasminris och toppas med krispig svamp, picklad chili och en supergod grön tahinisås. En annan favorit är min bakade polentagröt med svartvinbärssylt och kokostosca som serveras med vaniljglass.

Vad hoppas du att läsarna ska ta med sig från boken?

– Massa ny grötinspiration, oavsett om man redan tycker om gröt eller är mer tveksam!