![](https://vegomagasinet.se/wp-content/uploads/2025/01/3.jpg)
Saffransgröt med björnbärs- sylt & mandel
Den här gröten är inspirerad av den gotländska desserten saffranspannkaka som görs på risgryn, saffran och mandel. Den serveras traditionellt med salmbärssylt och grädde. Min familj har sommarhus på Fårö och våra grannar har stora björnbärsbuskar i trädgården och vi brukar få bär av dem varje år. Färska björnbär smakar ganska milt, men jag älskar den lite parfymerade söta smaken som kommer fram när man kokar sylt på dem. Psst... om du ska göra fler portioner än en så minska mängden vätska något.
Ingredienser
1 port
Gröt
-
3 msk grötris
-
3 dl mjölk
-
1 dl vatten
-
0.5 paket saffran
-
1 krm salt
Servering
-
björnbärssylt
-
mandel, rostad och hackad
-
varm mjölk
Gör såhär
Receptkreatör
![Gröt - frukost, savoury & söt](https://vegomagasinet.se/wp-content/uploads/2025/01/grot2.jpg)
Gröt - frukost, savoury & söt
Gröt (Natur & Kultur) är en kokbok som utforskar grötens mångsidighet och dess plats i både traditionell och modern matlagning. Den innehåller både recept till frukost, matiga varianter till lunch och middag samt söta desserter.
Receptkreatör
![Gröt - frukost, savoury & söt](https://vegomagasinet.se/wp-content/uploads/2025/01/grot2.jpg)
Gröt - frukost, savoury & söt
Gröt (Natur & Kultur) är en kokbok som utforskar grötens mångsidighet och dess plats i både traditionell och modern matlagning. Den innehåller både recept till frukost, matiga varianter till lunch och middag samt söta desserter.