
Jävligt god vegomat med Gustav Johansson
11 februari, 2025
Gustavs mission är att göra vegomat enkel och tillgänglig för alla. I Jävligt god vegomat bjuder han på just det — grymt god växtbaserad mat för alla tillfällen. Svensk husmanskost blandas med internationella favoriter i en härlig mix.
Följ Gustav!
Glöm inte att följa Gustav på Instagram @javligtgott. Kolla in hemsidan javligtgott.se och besök gärna restaurang Chouchou där Gustav är kulinarisk chef.

Jävligt god vegomat!
Berätta lite om Jävligt god vegomat!
— Det är en nyutgivning av Vegansk hemkunskap som kom ut för något år sedan. Det är lättlagad vegomat som står i fokus utan att kompromissa med smak. Jag har försökt hitta genvägar och laga samma goda rätter fast med färre ingredienser. En perfekt bok för dig som vill komma i gång med jävligt god vegomat.
Du pratar ofta om mat och nostalgi, kan du utveckla det?
— Om målet är att göra det lätt för folk att göra rätt måste man också tänka på vilken mat folk vill äta. Jag slåss för rätten att äta trygg och bekant mat. Det är den maten vi äter mest av när vi är hungriga, bakis, trötta och sjuka. Jag har mitt hjärta i husmanskosten, street food och grillmat. Då är det viktigt att vi låter den maten bli bättre. Vi behöver stroganoff, piroger, tacos och hamburgare.
Vilken är din egen favorit när det gäller comfort food?
— Jag är en pastaknarkare. Några rätter vi ofta äter hemma är pasta pomodoro med vegobacon, pasta pesto och pasta carbonara. Är det bara jag som ska äta blir det oftast starkt och kinesiskt, t ex dandan-nudlar.
Många pratar om att vegotrenden har gått ner. Vad säger du om det?
— Man måste inse att det finns hundra olika mattrender som pågår samtidigt. Hypen är över, men på det stora hela är det en megatrend där allt rör sig mot nya tekniker för att utveckla godare mat på ett hållbarare sätt. I det långa loppet känner jag mig trygg i att vi kommer att vinna.
Vilka trender ser du just nu?
— Det rör sig mot mer genuina smaker. Genuina tekniker. Vi blir mer fascinerade av koreanskt, kinesiskt och blir modigare i våra smaker. Sen är näringsdebatten jättestor och det kommer att leda till att vi får fler näringstäta vegoprodukter som även är svenskproducerade.
Vad har du mer för dig?
— Jag fortsätter att jobba med restaurangen Chouchou. Eller restaurangerna, eftersom vi öppnar två nya ställen under våren. Sen utvecklar jag min hemsida till att bli en större mötesplats för vegomat och vägledning på nätet.