Kan kostförändringar ge bättre resultat än läkemedel?
1 november, 2017
Låter det för bra för att vara sant? Kanske. Vi lät David Stenholtz, ordförande i Läkare för framtiden, sätta sig in i frågan som alla vill ha svaret på.
Nyligen publicerades en studie (1) där forskarna jämfört resultat hos två patientgrupper som alla led av kroniska sura uppstötningar (reflux). 85 patienter hade fått sedvanlig läkemedelsbehandling mot sina besvär. 99 patienter hade i stället uppmanats att ändra sin kost till en som var 90 procent växtbaserad. De drack även vatten med högre pH-värde och skulle undvika livsmedel som kunde förvärra deras reflux.
Man fann att hos de patienter som tagit läkemedel sågs en signifikant förbättring hos 54 % och i kostgruppen 63 %. Den genomsnittliga minskningen av besvär var 27 % i läkemedelsgruppen och 40 % i kostgruppen.
ÄR DET DÄRMED visat att koständring är ett bättre alternativ än läkemedel vid reflux? Nja, inte riktigt. För det första var skillnaden inte statistiskt signifikant och för det andra var det här inte en randomiserad studie där man lottar till den ena eller andra behandlingen. Det innebär att vi bör ta siffrorna i studien med en nypa salt. Men vi kan konstatera att personer med reflux som väljer att ändra sitt kostintag faktiskt uppvisar förbättringar som motsvarar de som ses vid läkemedelsbehandling. Dessutom för läkemedel alltid med sig biverkningar och att äta en växtbaserad kost för med sig fler fördelar i och med förbättrad livskvalitet och minskad risk för kronisk sjukdom. Sammantaget skulle jag här säga att den som lider av reflux definitivt först kan rekommen- deras ändra sitt kostintag innan man påbörjar läkemedelsbehandling. Men hur är det med andra sjukdomar?
Hjärt-kärlsjukdom
Personligen anser jag att hjärt-kärlsjukdom är det hälsoproblem där koständringar har visat störst effekt. Totalt fyra studier (2–5) har i dag visat att personer med svår hjärt-kärlsjukdom som ändrar sin kost till en fettsnål vegetarisk eller helt växtbaserad (vegansk) kost har goda chanser att få sjukdomen att gå tillbaka. De aktuella studierna visar att jämförelse av kranskärlsröntgen före och fem år efter koständring visar att förträngningarna i hjärtats kranskärl faktiskt öppnar sig med tiden. Åderförkalkningen i kärlen tillbakabildas om vi bara undviker animaliska produkter, mättat fett, socker och vitt mjöl och centrerar kosten kring hela vegetabilier. Detta har inte kunnat uppnås med några andra kostråd eller med några läkemedel eller medicinsk intervention.
Kan vi då säga att en person med hjärt-kärlsjukdom bör sluta med sina mediciner och i stället bli vegan? Nej. I samtliga publicerade studier har dessa hjärtpatienter behållit sina mediciner. De som fått normalt blodtryck eller blodfetter har sänkt doserna eller slutat med dessa mediciner, men alla behöll sina blodförtunnande mediciner. Men vi kan i dag säga att man med en intensiv kostomläggning till en växtbaserad kost i komplement till sedvanlig medicinering har goda chanser att få sjukdomen att gå tillbaka. Enbart läkemedel kan inte åstadkomma detta men det är heller inte visat att kostomläggning helt utan läkemedel ger samma resultat.
Diabetes typ 2
Utanför Miami i Florida finns ett hälsohem som heter Pritikin Longevity Center. På 80-talet publicerades en studie (6) där patienter med diabetes typ 2 bott där i en månad. De serverades en väsentligen helt växtbaserad kost (en portion fisk eller kyckling serverades per vecka). Dessutom fick deltagarna motionera regelbundet. Resultaten var i det närmaste helt förbluffande. 90 procent kunde sluta med sina diabetesmediciner efter bara ett par veckor! För patienter som stod på insulin, där sjukdomen fortskridit något längre, var det ca 80 procent som kunde sluta med insulin. Här var det ju både kost och motion som optimerades. Studier på enbart kost med kvarliggande patienter är få. Enligt en studie från 70-talet (7), där patienter med insulinbehandlad diabetes typ 2 på sjukhus serverades en växtbaserad kost, kunde hälften sluta med sitt insulin och de som stod kvar på insulin kunde halvera sina doser.
Det vi kan ta med oss av detta är inte att diabetiker bör sluta med sina mediciner utan att en intensiv kostomläggning kan förbättra sjukdomen så mycket att mediciner inte längre behövs. Dock behövs övervakning av behandlande läkare så att inte blodsockernivåerna blir sjukligt höga eller låga.
Cancer
Här och var på nätet finns berättelser om patienter med spridd cancer som blivit till synes helt ”botade” efter att ha börjat äta en växtbaserad kost. Ibland läser man till och med uttalanden från kostentusiaster som hävdar att diverse koster kan bota cancer. Detta är så klart humbug och kvacksalveri. Vad gäller cancer är det inte ens visat att en helt växtbaserad kost är överlägsen sedvanliga kostråd från Livsmedelsverket eller Världscancerfonden, som inte är lika långtgående. Studier av det slag som är gjorda vid hjärt-kärlsjukdom, som faktiskt visar tillbakagång av sjukdom vid intensiv kostomläggning, saknas vid cancer. De berättelser om patienter med spridd cancer som har fått en tillbakagång vid ändrad kost förvånar mig dock inte. Jag har själv i egenskap av cancerläkare sett det hos ett fåtal patienter. Men jag har också sett många som ändrar sin kost där sjukdomen ändå fortskrider raskt. När vi cancerläkare ger cellgifter finns det alltid ett fåtal procent som svarar så bra att sjukdomen ser ut att ha försvunnit och håller sig borta i många år. Detta sker även när cellgifter ges där den genomsnittliga vinsten i livsförlängning bara är ett par månader. Ett enstaka fall av utomordentliga resultat måste vi därför ta med en stor nypa salt.
Jag brukar säga att vi i dag vet att ett hälsosammare ätande förebygger cancer och att det även kan ändra förloppet i gynnsam riktning, men att vi inte kan säga så mycket om hur stora dessa resultat är i genomsnitt. Att välja alternativa behandlingar för botbar cancer är inte att rekommen- dera. En nyligen publicerad genomgång har visat flera gånger ökad risk att avlida i förtid hos dem som valde alternativa behandlingar (8).
LÄKEMEDEL KOMMER ALLTID att ha ett vetenskapligt försprång över kost då läkemedelsstudier kan göras med större precision. Det är en anledning till att vår moderna sjukvård är så centrerad kring läkemedel och att kost har en oförskämt undanskymd roll. Vi har i dag ett samhälle med en synnerligen ohälsosam matmiljö där vårt ätande gör oss sjuka och stora resurser läggs på läkemedel för att dämpa symtom. Ett mycket talande exempel är förstoppning. Alla som ätit en helt växtbaserad kost vet att det i stort sett är omöjligt att vara förstoppad på en sådan kost. I USA spenderas förbluffande 1,3 miljarder dollar varje år på laxerande medel. Om vi på befolkningsnivå på allvar skulle lägga om vårt ätande till fördel för vegetabilier har vi vinster att vänta utan motstycke, både i besparade pengar, minskat lidande och längre liv. Nuvarande statistik gör ju gällande att så håller på att ske. Tio procent av Sveriges befolkning är nu vegetarianer eller veganer. Låt oss hoppas att det gröna kostskiftet fortsätter!
Referenser:
(1) Craig H. Zalvan, MD; Shirley Hu, MD; Barbara Greenberg, MSc, PhD et al, A Comparison of Alkaline Water and Mediterranean Diet vs Proton Pump Inhibition for Treatment of Laryngopharyngeal Reflux. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online http://airmail.calendar/2017-09-07 12:00:00 CEST”September 7, 2017
2) Ornish et al, Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA. 1998 Dec 16;280(23):2001-7.
(3) Esselstyn, In cholesterol lowering, moderation kills, CCJM 2000 08;67(8):560-564.
(4) Esselstyn, et al, A way to reverse CAD? J Fam Pract. 2014 Jul;63(7):356-364b.
(5) Gupta et al, Regression of coronary atherosclerosis through healthy lifestyle in coronary artery disease patients–Mount Abu Open Heart Trial. Indian Heart J. 2011 Sep-Oct;63(5):461-9.
(6) Response of non-insulin-dependent diabetic patients to an intensive program of diet and exercise. Diabetes Care. 1982 Jul-Aug;5(4):370-4. (7) High-carbohydrate, high-fiber diets for insulin-treated men with diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 1979 Nov;32(11):2312-21.
(8) Skyler B. Johnson Henry S. Park Cary P. Gross James B. Yu. Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival.JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, http://airmail.calendar/2018-01-01 12:00:00 CET”1 January 2018