Ät!Stockholms tre jurygrupper med ordförandena Jessie Sommarström (Årets Kock 2022 och hedersdoktor i gastronomi), Carola Magnusson (grundare, Carolas Eko) och Per A Ekstrand (Retail expert & Delägare på IDEI Concepts) kallade produkten för ”en fullpoängare hållbarhetsmässigt” och prisade smaken som ”fin och ren, nötig och krämig”. Hallstavik Tempe tog även hem Publikens Pris. På andra plats kom laget Peasmaker med Peasburger och på tredje plats kom Munsö Mejeri med Svea Kefir.

Priserna delades ut på Södertälje Science Park under det event som arrangerades av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. Prisutdelningen gick även att följa digitalt.

– Så roligt! Framtiden är ljus! Intresset för växtbaserat och särskild tempe växer i Sverige, säger Sen Gustafsson på Hallstavik Tempe.

– Jag är så rörd, säger Linn Gustafsson på Hallstavik Tempe. Jag trodde inte vi skulle vinna, eftersom det är ett så starkt startfält i år.

Det här är Hallstavik Tempes andra seger i matinnovationstävlingen Ät!Stockholm. De även vann förstapris i tävlingen 2022, då med bidraget ”Tempechips på svenska baljväxter”.

Som vinnare av Ät!Stockholm 2024 får Hallstavik Tempe dels en check värd 10 000 kr av Almi som kan användas för företagsrådgivning, dels hyllexponering för den vinnande produkten på ROT Kök & Butik under våren 2025.

Första pris: Tempe på åkerböna 
Lag: Hallstavik Tempe
Kontaktpersoner: Sen Gustafsson, hallstaviktempe@gmail.com, 070-382 63 11

Juryns motivering: ”En bra vidareutveckling av producentens sortiment och en fullpoängare hållbarhetsmässigt. Odlingen av råvaran ger näring till jorden och bidrar till biologisk mångfald. Producenten tar råvaran från åkern till tallriken och gör den till en god och näringsrik produkt med hög biotillgänglighet. Smaken är fin och ren, nötig och krämig, har fin textur och bjuder på små insprängda smaksensationer”