Krönikör Therese lindgren

Therése Lindgren är en av Sveriges största influencers, författare, inspiratörer och entreprenörer.
Följ Therése Lindgren på Instagram @therese och Youtube @ThereseLindgren.

VI LEVER I EN tid där statistiken pekar mot att köttkonsumtionen nu ökar igen, särskilt bland de som tidigare har varit förespråkare för vegetarisk och vegansk kost. Det är som om vi i en desperat strävan efter trygghet återvänder till det som en gång var snuttefilten i vår identitet och tappar greppet. Det är inget vi ska skämmas över, men låt oss inte välja mellan nostalgi och etik när de faktiskt är busenkla att kombinera.

Ibland känns det som om världen verkligen står inför en ofattbar kris, där krig, miljöförstöring och djurplågeri är blott några av de många uttrycken för vårt kollektiva misslyckande. Och det är klart att det i tider av osäkerhet blir lockande att gripa tag i bekanta ritualer och trygga smaker, som en Billys-pizza eller fiskpinnar.

FÖR MIG ÄR det absolut inte annorlunda. Men jag har slutat känna skam och omsätter i stället trygghetsknarkandet till en klassisk men vegansk måltid. För då får jag det bästa av två världar! Hjärtvärmande lugnande mat och känslan av att jag gör en liten men betydelsefull insats för att skapa en mer medkännande och hållbar värld. Så skippa skammen över att sukta efter den trygga barndomsmaten och köpt falukorv på vägen hem från jobbet. Alla har vi varit där mer än en gång, hur inbitna vi än må vara i vegovärlden. I stället kan vi glädjas åt att få leva i en värld där Billys gör vegetariska fryspizzor, eller att vegansk bratwurst existerar, som faktiskt smakar precis som jag minns det när det grillades på utflykterna med skolan. För mig handlar det om att förändra genom små steg mot en mer reko framtid. Även om jag fortfarande drömmer om att en dag ha övertygat hela världen om att välja en vegansk livsstil, så värdesätter jag alla som flexar och vågar köpa det veganska alternativet i stället för det ”vanliga”. Det är dessa små segrar som ger mig hopp om en ljusare framtid, där vegansk mat faktiskt är grunden och inte undantaget.

Så börja veganisera din comfort food. Det handlar inte längre om att behöva välja mellan trygghet och förändring, utan om att integrera dem båda. En tallrik i taget, en köttfärssås åt gången.