Mole med svarta bönor
22 september, 2022
Recept: Mole med svarta bönor
8 portioner
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk oregano
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk rökt paprikapulver
2 tsk anchochilipulver
2 tsk mald kanel
2 msk kakao
¾ dl vetemjöl
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
25 g mörk choklad, finhackad
4 burkar svarta bönor à 400 g, ca 12 dl kokta
salt
svartpeppar
Till servering
kokt råris
färsk koriander
limeklyftor
- Fräs gul lök och vitlök i lite rapsolja tills den mjuknar och blir lätt transparent.
- Rör ner kryddorna och låt fräsa med i någon minut.
- Vispa ner kakao och vetemjöl. Vispa sedan ner lite vatten i taget för att minska risken för klumpar. Rör ner buljongtärningarna och koka upp. Låt sedan sjuda i 10-15 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner mörk choklad. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner sköljda svarta bönor.
- Servera med kokt råris och gärna färsk koriander och limeklyftor.