Artikel
Plåtmat 2: Efterlängtad uppföljare med enkel grön mat på pålt
Julia Tuvesson pratar om uppföljaren till succén Plåtmat, sin matfilosofi och tips för hur du lagar bästa vegomaten på en plåt.
Julia Tuvesson
Julia Tuvesson aka. Tuvessonskan är en av våra största vegoprofiler. År 2018 debuterande hon med succén Plåtmat och har sedan dess skrivit Käka grönt (2019), Brynt smör (2020), Tomat Tomat och nu Plåtmat 2.
Instagram: @tuvessonskan
Hemsida: tuvessonskan.se
Berätta lite om din nya bok Plåtmat 2?
– Plåtmat 2 är uppföljaren på min debutbok ”Plåtmat – grönt i en långpanna” från 2018. Så snart boken släpptes visste jag direkt att jag ville göra en uppföljare. Det var så mycket som jag inte fick med i den första! Jag ville utveckla plåtmodellen och göra den illustrerad (det som jag kallar för en modern tallriksmodell, bättre anpassad för det gröna köket), ha fler kapitel (som baked salads/vintersallader!) och ha med fler middagsrecept helt enkelt. Och så blev det! Alla recept i Plåtmat 2 är nya och det är enbart middagsrecept i den – till skillnad från ettan som både hade förrätter och desserter också. Visserligen avslutar jag med ett helt kapitel med sås och röror också, för det är livet!

Plåtmat 2
Recept från kokboken
Vad är det du gillar så med plåtmat?
– Åh, jag gillar allt med plåtmat! Förutom de gånger jag behöver rengöra plåtarna. Det är ett fantastiskt sätt för alla att få in mer grönsaker, baljväxter och rotfrukter i vardagen – oavsett om du är vegetarian eller allätare.
Det jag tror många uppskattar med Plåtmat är att det inte enbart är en receptbok utan det är även ett koncept för hur man komponerar grönare måltider på ett enkelt sätt. Hela boken utgår från min 4-stegsmodell (bas, smaksättning, topping och sås) där jag uppmanar läsaren att mixmaxa recepten! Det innebär att du gärna får ta basen från ett recept och kombinera det med en smaksättare från ett annat. Sedan väljer du en topping från ett tredje recept och en sås från ett fjärde! Recepten som jag har tagit fram kan man se som ett förslag och inspiration – men det ska vara enkelt att själv kombinera egna rätter utifrån säsong och sådant som man redan har hemma i kyl och skafferi.
Hur har din egen matlagning förändrats sen första boken?
– Det var 7 år sedan jag började skriva på min första kokbok, det som skulle bli Plåtmat 1. SÅ mycket har ändrats sedan dess! Sedan boken släpptes har jag arbetat heltid som matkreatör vilket såklart har gett mig massvis av ny inspiration, uppslag och idéer. Min matlagningsfilosofi är fortfarande att inte krångla till det i onödan – och recepten består oftast av anspråkslösa och enkla råvaror.
Några tips på hur man komponerar en bra vegomåltid Plåtmat-style?
– Utgå från modellen bas, smaksättning, topping, sås som jag presenterar närmare i boken. Med den modellen i bakhuvudet kan du enkelt komponera egna plåtmåltider utifrån dina egna smakpreferenser, säsong och plånbok. Nu på vintern är det perfekt att använda sig av en bas på rotfrukter och/eller kål. Smaksätt den därefter med något kul!
Jag brukar tänka att jag har en kryddgarderob hemma och köper gärna på mig så många olika kryddblandningar som jag bara kan, på så sätt vet jag att jag alltid kan smaksätta mina plåtar på nya sätt! Favoriten är shawarmakrydda just nu, det kan vi smaksätta vår rotfrukts/kålbas med. När den är inne i ugnen och smakintensifieras planerar vi vår topping. Här ska vi tänka på att gärna ha med något krispigt, något salt, något syrligt och kanske något med lite hetta! Konsistens och smak helt enkelt. När basen är färdigrostad toppar du med diverse grejer! Det kan vara citronkramad grönkål, marinerade linser, picklad chili, citron, spenat! Avsluta med att binda ihop hela rätten med en sås eller röra. Något som kompletterar rätten smakmässigt – kanske en grön tahinidressing eller böndipp med tahini?
Jag tänker att plåtmat kan vara ett bra sätt att få in gröna proteiner i sin vardag?
– Verkligen! Det finurliga med plåtmat är att enkelt kan experimentera med olika gröna proteinkällor, baljväxter i synnerhet. I boken har jag ett helt kapitel med sås och röror där du kan lära dig laga en hel uppsättning baljväxtbaserade röror att servera till dina rostade rotfruktsplåtar. Det behöver inte vara komplicerat! T ex kan du mixa stora vita bönor med tahini och citronsaft. Eller stora vita bönor och marinerade kronärtskockor eller soltorkade tomater. Och vill du inte göra en baljväxtbaserad sås kan du toppa plåten med marinerade belugalinser – eller varför inte lägga bönorna direkt på plåten för lite extra krisp?
Några egna favoritrecept ur boken
– Det är så svårt att välja, det känns som att välja mellan vilket av sina barn som man älskar mest! Men! Om jag måste säger jag nog pitan med rostad kål, kikärtor, hummus och zhoug. Eller svamptacon med riven tomatsalsa? Eller morotssalladen med grön tahinidressing kanske? Eller vintercaesarn med tre sorters kål? Nej, jag kan inte välja! Jag tycker om så många rätter i den här boken!
Vad har du mer på gång nu?
– Mest av allt ser jag fram emot en lugn vinter. Nästa vecka åker jag upp till Stockholm för att gå på prisutdelningen av det nyinstiftade Cajsa Wargpriset ”Årets Kokbok” som min bok Tomat Tomat har blivit nominerad till. Och så har jag börjat arbeta med Statarmuseet där jag tillsammans med museet kommer att hålla i så kallade smakrundor!
