Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Upptäck
  • Artiklar
  • Menyer
  • Kost & Hälsa
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
  • Bli medlem
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Arayes – Libanesiska fyllda pitabröd

Fotograf: Eva Hildén

Arayes – Libanesiska fyllda pitabröd

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Arayes är fyllda pitabröd som är så enkla att göra och blir härligt frasiga. De kommer från Libanon men är älskade runt om i Mellanöstern. Du gör helt enkelt en kryddig färsfyllning, fyller bröden och steker dem frasiga i lite olja. Måste testas!

Liknande recept

Fyllda grönsaker i tomatsås - Sheikh Mahshi

Vegetariska hoisinnudlar

Enkel kålpudding

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
  • 6 st pitabröd
  • 3 msk olivolja
  • 400 g vegofärs
  • Vegofärs?

    Färs Det finns så många vegetariska/växtbaserade alternativ till köttfärs. Vanligast är att de är baserade på soja, men det finns även på ärta, en blandning av båda, vetegluten (seitan) mm. Smaka dig fram till din favorit.

  • 1 st lök
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1 st tomat
  • 0.5 dl finhackad persilja
  • 1 msk granatäppelsirap
  • Vad är det?

    Granatäppelsirap, även kallad pomegranate molasses, är en tjock och mörk sirap gjord på reducerad granatäppeljuice. Du hittar den i Mellanöstern-hyllan eller i Mellanösternbutiker.

  • 1 tsk sju kryddor
  • Sju kryddor?

    "Sju kryddor", eller baharat, är en klassisk kryddblandning från Mellanöstern, särskilt populär i det libanesiska köket. Den består vanligtvis av en blandning av svartpeppar, kanel, kryddpeppar, muskot, ingefära, nejlika och paprika. Finns i kryddhyllan eller i Mellanösternbutiker.

  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
Servering
  • 2 dl tahiniyoghurt
  • Recept?

    Du hittar länk till recept i tipsrutan nedan.

Gör så här

Vad är arayes?

Libanesiska arayes är en traditionell rätt där pitabröd fylls med kryddad lamm- eller nötfärs, ofta smaksatt med persilja, lök och olika kryddor som kanel och spiskummin. Brödet grillas tills det blir gyllenbrunt och krispigt medan fyllningen förblir saftig.

Det är jätteenkelt att göra vegetariska/veganska arayes. Bara ut ut kött mot formbar vegofärs. Du kan även mixa svamp till en färs att fylla med.

De serveras oftast med en enkel tahinisås eller yoghurtsås. Här är ett recept du kan testa.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

arayesfyllda pitabrödmellanösternpitabrödvegofärs

Publicerad: 8 mars, 2024

Uppdaterad: 13 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Vad är arayes?

Libanesiska arayes är en traditionell rätt där pitabröd fylls med kryddad lamm- eller nötfärs, ofta smaksatt med persilja, lök och olika kryddor som kanel och spiskummin. Brödet grillas tills det blir gyllenbrunt och krispigt medan fyllningen förblir saftig.

Det är jätteenkelt att göra vegetariska/veganska arayes. Bara ut ut kött mot formbar vegofärs. Du kan även mixa svamp till en färs att fylla med.

De serveras oftast med en enkel tahinisås eller yoghurtsås. Här är ett recept du kan testa.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

arayesfyllda pitabrödmellanösternpitabrödvegofärs

Publicerad: 8 mars, 2024

Uppdaterad: 13 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept september 2, 2025

Fyllda grönsaker i tomatsås – Sheikh Mahshi

Sheikh Mahshi är ett klassiskt irakiskt recept där grönsaker som aubergine, zucchini, gurka och paprika fylls med ris, quinoa, kryddor och här vegofärs.

Recept augusti 26, 2025

Vegetariska hoisinnudlar

Recept augusti 25, 2025

Enkel kålpudding

Recept augusti 25, 2025

Vegetarisk kofta b’siniyah

Recept augusti 25, 2025

Maldom – vegetariska färsbiffar med grönsaker

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.