
Fotograf: Ulrika Ekblom
Atayef – fyllda pannkakor
24 portioner
Atayef är små fluffiga och mjuka pannkakor fyllda med grädde, kräm eller nötter. Det här är en omtyckt dessert i Mellanöstern. Lite pillig att göra, men helt klart värd mödan. Detta är makalöst gott!
Ingredienser
24 port
Sirap
-
3 dl strösocker
-
1.5 dl vatten
-
1 tsk citronsaft
-
1 msk apelsinbloms- eller rosenvatten
Smet
-
3 dl vetemjöl
-
0.5 tsk torrjäst
-
0.5 tsk bikarbonat
-
1 tsk vaniljsocker
-
1 msk strösocker
-
4 dl ljummet vatten
Nötfyllning
-
2 dl finhackade nötter, t ex valnötter, pistasch eller sötmandel
-
3 msk sirap, se ovan
-
0.5 tsk apelsinblomvatten
-
0.5 tsk rosenvatten
Fritering
-
rapsolja till fritering