
Biryani – indisk risrätt med jackfrukt
Ingredienser
4 port
Jackfrukt
-
1 burk à 300 g jackfrukt i saltlake
-
1 tsk chilipulver
-
0.5 tsk gurkmeja
-
0.5 tsk mald koriander
-
0.5 tsk salt
-
0.5 dl neutral olja
-
3 st vitlöksklyfta, pressad
-
1 msk riven ingefära
-
1 dl yoghurt
-
2 dl vatten
Ris
-
3 dl basmatiris
-
6 dl vatten
-
2 st lagerblad
-
4 st svartpepparkorn
-
4 st gröna kardemummakapslar
-
0.5 tsk salt
Lök
-
0.5 dl neutral olja
-
2 st lökar, tunt skivade
Saffransvatten
-
1 nypa saffran
-
2 msk varmt vatten
Örter
-
2 dl hackad färsk mynta
Gör så här
Jackfrukt
Ris
Lök
Saffransvatten
Lägga ihop biryanin
Mer om biryiani
Skillnaden mellan biryani och pulao är bland annat att biryani varvas i en gryta och sedan ångkokas ett tag. Biryani görs också traditionellt med kött, men här har vi en vegovariant med jackfrukt som du hittar konserverad i saltlag i butiken. Ja, det här receptet innehåller många steg, men så är biryani också festmat. Det här
är en lyxig rätt som görs till speciella tillfällen, så bjud på det här när du verkligen vill imponera på dina gäster. Traditionellt så täpps locket igen med roti/chapatideg för att hålla inne ångan, men det går lika bra med alumini- umfolie.
Biryani har hämtat sin inspiration från det persiska köket och du hittar nu otaliga varianter runt om i Indien.
Mer om biryiani
Skillnaden mellan biryani och pulao är bland annat att biryani varvas i en gryta och sedan ångkokas ett tag. Biryani görs också traditionellt med kött, men här har vi en vegovariant med jackfrukt som du hittar konserverad i saltlag i butiken. Ja, det här receptet innehåller många steg, men så är biryani också festmat. Det här
är en lyxig rätt som görs till speciella tillfällen, så bjud på det här när du verkligen vill imponera på dina gäster. Traditionellt så täpps locket igen med roti/chapatideg för att hålla inne ångan, men det går lika bra med alumini- umfolie.
Biryani har hämtat sin inspiration från det persiska köket och du hittar nu otaliga varianter runt om i Indien.