Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Vegonytt
  • Menyer
  • Äta vego
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Rabatter
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Chole bathure – indisk kikärtsgryta med svart te

Chole bathure – indisk kikärtsgryta med svart te

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Chole bathure är en vegetarisk kikärtsgryta med svart te från norra Indien. Den serveras med ett friterat bröd kallat bathure.

Liknande recept

Krämig rödbetspasta på 3 ingredienser

Vegetarisk färsgryta med smaker från Balkan

Smöriga bönor och sparris i buljong

Kikärtspannkakor (wraps)

Pastagratäng med saffran och blomkål

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Kikärter
  • 3 dl torkade kikärter
  • 8 dl vatten
  • 2 tsk svart te
  • Vilket te?

    Leta efter ett okryddat indiskt te. Bäst är att gå till en indisk butik, annars kan du leta efter Assam-te i vanliga butiker.

  • 2 st torkad chili
  • 1 st kanelstång
  • 2 st gröna kardemummakapslar
  • 2 st lagerblad
Masala
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • Hittar ingen hel?

    Hel spiskummin ger en helt annan smak än mald, speciellt om du steker på den i olja. Hittar du inte hel spiskummin kan du ta mald, men tillsätt den då först tillsammans med de andra malda kryddorna.

  • 1 st rödlök
  • 3 st vitlöksklyfta
  • 2 msk ingefära, riven
  • 2 st grön chili
  • 2 st tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk mangopulver
  • Vad är det?

    Torkat mangopulver, eller amchur som det också kallas, är torkad mango som har malts till ett pulver. Det har en sötsyrlig smak som är god i både grytor och potatisrätter.

  • 1 tsk salt
Servering
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 2 msk koriander, finhackad
  • 1 sats bathure, friterat bröd
  • Bathure?

    Det här är ett klassiskt friterad bröd från norra Indien. Det är även ett måste till en punjabi chole. Länk till recept finns i tipsrutan.

Glutenfritt?

Servera utan bröd eller med ris istället.

Gör så här

Kikärterna
Masala
Servering

Vad är chole bathure?

Chole är en Punjabi-klassiker och bland det godaste vi båda vet. Chole betyder kikärtor och även om du kanske tycker att det låter jobbigt så ligger hela hemligheten i att du kokar kikärtorna själv med te och kryddor. Det är det som ger dem den mörka färgen och den mustiga smaken. Chole kan serveras med ris eller roti/chapati, men klassikern är med bhatura. Säg chole bhature till någon från Punjab och det kommer att glittra i deras ögon.

Recept på bathure hittar du här.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson & Amanpreet Singh Sangha

Mattias Kristiansson & Amanpreet Singh Sangha

Vegoprofilen Mattias Kristiansson har gett ut 14 kokböcker och är chefredaktör för VEGO. Amanpreet Singh Sangha har en lång karriär inom mode och är även en riktig foodie med känsla för smaker och kryddor, inte minst när det kommer till det indiska kök som han vuxit upp med.

Green India

Green India

Det här är den perfekta kokboken för alla som älskar indisk mat och smaker. Här får du 200 vegetariska recept på rätter som många känner till men även många andra klassiker från runt om Indien. En kul upptäcktsresa i ett land som har så mycket mer att erbjuda matmässigt än vad många kanske tror.

amanchana masalacholegreen indiaindisktveganvegetarisktvegomat

Publicerad: 9 oktober, 2024

Uppdaterad: 11 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Vad är chole bathure?

Chole är en Punjabi-klassiker och bland det godaste vi båda vet. Chole betyder kikärtor och även om du kanske tycker att det låter jobbigt så ligger hela hemligheten i att du kokar kikärtorna själv med te och kryddor. Det är det som ger dem den mörka färgen och den mustiga smaken. Chole kan serveras med ris eller roti/chapati, men klassikern är med bhatura. Säg chole bhature till någon från Punjab och det kommer att glittra i deras ögon.

Recept på bathure hittar du här.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson & Amanpreet Singh Sangha

Mattias Kristiansson & Amanpreet Singh Sangha

Vegoprofilen Mattias Kristiansson har gett ut 14 kokböcker och är chefredaktör för VEGO. Amanpreet Singh Sangha har en lång karriär inom mode och är även en riktig foodie med känsla för smaker och kryddor, inte minst när det kommer till det indiska kök som han vuxit upp med.

Green India

Green India

Det här är den perfekta kokboken för alla som älskar indisk mat och smaker. Här får du 200 vegetariska recept på rätter som många känner till men även många andra klassiker från runt om Indien. En kul upptäcktsresa i ett land som har så mycket mer att erbjuda matmässigt än vad många kanske tror.

amanchana masalacholegreen indiaindisktveganvegetarisktvegomat

Publicerad: 9 oktober, 2024

Uppdaterad: 11 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept maj 14, 2025

Krämig rödbetspasta på 3 ingredienser

Den här krämiga pastasåsen görs på bara tre ingredienser: Rostade rödbetor, hummus och vitlök. Självklart lite pastavatten för att få rätt konsistens, men annars inget annat. Jag använde mig av Sevans Hummus Original både i pastasåsen och vid servering. En supergod hummus som även är god som tillbehör, i en falafelwrap, till sallader mm. Betalt samarbete med Sevan.

Recept april 28, 2025

Vegetarisk färsgryta med smaker från Balkan

Recept april 23, 2025

Smöriga bönor och sparris i buljong

Recept april 23, 2025

Kikärtspannkakor (wraps)

Recept april 2, 2025

Pastagratäng med saffran och blomkål

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.