Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Upptäck
  • Artiklar
  • Menyer
  • Kost & Hälsa
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
  • Bli medlem
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Digaag Qumbe – vegetarisk ”kycklinggryta” med kokos

Fotograf: Eva Hildén

Digaag Qumbe – vegetarisk ”kycklinggryta” med kokos

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Digaag Qumbe är en favorit i Östafrika och är ursprungligen en kycklinggryta med kokos som vi här gjort helt vegetarisk.

Liknande recept

Vegetarisk biff stroganoff

Gröt med ärtor, kål, grädde och lingon

Vegetarisk butter paneer

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Ingredienser
  • 400 g vegobitar
  • Vegobitar?

    Vi kallar vegobitar alla "bitar" du hittar i kyl- och frysdisken som kan ersätta t ex kyckling och kött. Vanligtvis gjorda på soja, men finns även av seitan (vetegluten). Hitta din favorit! Psst... även tärnad tofu går bra.

  • 2 st tomater, hackade
  • 1 st jalapeño, urkärnad och hackad
  • 1 st röd paprika, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl yoghurt
  • Mjölkfritt?

    De finns flera olika växtbaserade alternativ till yoghurt. Oftast är de baserade på soja eller havre, men det finns även gjort på t ex mandel och kokos. Leta efter osötade varianter.

  • 2 msk Xawaash kryddmix
  • Vad?

    Xawaash är en kryddmix som är väldigt populär i det somaliska köket. Här en snabbvariant med malda kryddor: 2 tsk mald spiskummin, 2 tsk mald koriander, 2 tsk mald svartpeppar, 2 tsk gurkmeja, 1 tsk mald kanel, 0,25 tsk mald kardemumma, 0,25 tsk mald nejlika

  • 2 tsk salt
  • 0.25 dl olivolja
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 1 st bakpotatis, i bitar
  • 2 st morötter, tunt skivade
  • 2.5 dl kokosmjölk
Servering
  • färsk koriander
  • kokt ris
  • banan

Gör så här

Om rätten:

Det Östafrikanska köket bjuder på fantastisk mat. Ofta väldigt kryddigt men sällan starkt. De har bland annat fantastiska grytor som klassikern digaag qumbe. Det är en gryta som vanligtvis görs med kyckling men som är så enkel att vegofiera. En riktigt god gryta som du serverar med ris och banan.

Receptkreatör

Hawa Hassan och Julia Turshen

Hawa Hassan och Julia Turshen

In Bibi’s Kitchen

In Bibi’s Kitchen

In Bibi’s Kitchen av Hawa Hassan och Julia Turshen tar oss runt i flera Afrikanska länder. Här får vi träffa far- och mormödrar längst hela den afrikanska kusten. Det delas historier tips och framförallt recept. Här finns mycket vegetariskt annars går det enkelt att vegofiera.

afrikaafrikanskgrytakokosmjölksomaliasomaliskveganveganskvegetarisk

Publicerad: 12 maj, 2022

Uppdaterad: 18 december, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Om rätten:

Det Östafrikanska köket bjuder på fantastisk mat. Ofta väldigt kryddigt men sällan starkt. De har bland annat fantastiska grytor som klassikern digaag qumbe. Det är en gryta som vanligtvis görs med kyckling men som är så enkel att vegofiera. En riktigt god gryta som du serverar med ris och banan.

Receptkreatör

Hawa Hassan och Julia Turshen

Hawa Hassan och Julia Turshen

In Bibi’s Kitchen

In Bibi’s Kitchen

In Bibi’s Kitchen av Hawa Hassan och Julia Turshen tar oss runt i flera Afrikanska länder. Här får vi träffa far- och mormödrar längst hela den afrikanska kusten. Det delas historier tips och framförallt recept. Här finns mycket vegetariskt annars går det enkelt att vegofiera.

afrikaafrikanskgrytakokosmjölksomaliasomaliskveganveganskvegetarisk

Publicerad: 12 maj, 2022

Uppdaterad: 18 december, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept oktober 22, 2025

Vegetarisk biff stroganoff

Få saker värmen själen så som svensk husmanskost. Här en klassisk biff stroganoff fast helt växtbaserad, gjord med Oumphs! Be*f Style Strips. Annars är det samma goda smaker från paprika, lök och dijonsenap. Krämig, fyllig och underbart god tillsammans med både kokt ris och potatis.

Recept oktober 21, 2025

Gröt med ärtor, kål, grädde och lingon

Recept oktober 20, 2025

Vegetarisk butter paneer

Recept september 2, 2025

Okragryta – margat bamia

Recept augusti 21, 2025

Arroz sin pollo

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.