Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Upptäck
  • Artiklar
  • Menyer
  • Kost & Hälsa
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
  • Bli medlem
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Gröt med ärtor, kål, grädde och lingon

Fotograf: Julia Zernell & Joel Nilsson

Gröt med ärtor, kål, grädde och lingon

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
En rätt som gör sig bäst ute. När kylan biter i kinderna och elden ger värme åt både kropp och gryta. Förbered allt hemma, ta med ut, och laga på plats. Enkelt men rejält och fullt med smak.

Liknande recept

Vegetarisk biff stroganoff

Gröt pilaff - Kryddig persisk rätt med torkad frukt

Vegetarisk butter paneer

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Grötbas
  • 180 g krossade spannmål (t.ex. nakenhavre, emmer eller svedjeråg)
  • 1.8 dl ljummet vatten
  • 3 krm oraffinerat havssalt
Tillagning
  • 150 g blandade torkade ärtor (t.ex. Vreta gulärt, höstärt eller gråärt)
  • 70 g smör (Eleplant)
  • Betalt samarbete med Eleplant

    Eleplant

    smör (Eleplant)

    Som smör på alla sätt. Utom ett.
    Ett helt vanligt smör. Med den lilla parentesen att det faktiskt är helt växtbaserat och ändå både smakar och beter sig som smör. Ha på smörgåsen, baka croissanter, bryn till lingonen, allt du kan göra med smör kan du göra med Eleplant. Det är en innovation, gjord på raps- kokos- och shea tillsammans med havredryck. Den innehåller inga allergener, konserveringsmedel eller palmolja.
    Eleplant – Elevating plant based!

  • 400 g savojkål eller vitkål, strimlad
  • oraffinerat havssalt
  • 2 dl grädde
  • Mjölkfritt?

    Det finns flera växtbaserade alternativ till grädde, oftast baserade på havre- eller soja. 
Leta efter osötade varianter (alltså inte de som är gjorda för att vispas). Finns i kyldisken.

  • 2 dl vatten
Servering
  • 200 g lingon (färska eller frysta)
  • färsk persilja

Gör så här

Dag 1
Dag 2

Receptkreatör

Sébastien Boudet

Sébastien Boudet

Den nya gröten

Den nya gröten

Den nya gröten är ett manifest för att lyfta denna unika maträtt till helt nya höjder med rätt metoder och smaker. Gröt är revolution i en skål - hållbart för hälsa, miljö, klimat och djur. Från enkelt till lyx, här får du gröt presenterat på alla nivåer med kreativa recept och smarta tips.

mjölkfrimjölkfrittveganveganskvegansktvegetariskvegetarisktvegovegomagasinet

Publicerad: 21 oktober, 2025

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Receptkreatör

Sébastien Boudet

Sébastien Boudet

Den nya gröten

Den nya gröten

Den nya gröten är ett manifest för att lyfta denna unika maträtt till helt nya höjder med rätt metoder och smaker. Gröt är revolution i en skål - hållbart för hälsa, miljö, klimat och djur. Från enkelt till lyx, här får du gröt presenterat på alla nivåer med kreativa recept och smarta tips.

mjölkfrimjölkfrittveganveganskvegansktvegetariskvegetarisktvegovegomagasinet

Publicerad: 21 oktober, 2025

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept oktober 22, 2025

Vegetarisk biff stroganoff

Få saker värmen själen så som svensk husmanskost. Här en klassisk biff stroganoff fast helt växtbaserad, gjord med Oumphs! Be*f Style Strips. Annars är det samma goda smaker från paprika, lök och dijonsenap. Krämig, fyllig och underbart god tillsammans med både kokt ris och potatis.

Recept oktober 21, 2025

Gröt pilaff – Kryddig persisk rätt med torkad frukt

Recept oktober 20, 2025

Vegetarisk butter paneer

Recept oktober 17, 2025

Krämig pastasallad med rökt tofu

Recept september 29, 2025

Grekiska smash burger tacos (vegetariska)

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.