Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Vegonytt
  • Menyer
  • Äta vego
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Rabatter
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › Grundrecept: Surdeg

Fotograf: Mattias Kristiansson

Grundrecept: Surdeg

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Surdeg är en naturlig jäst som du blandar till själv och som ger härligt syrliga bröd. Så här enkelt gör du din egen. Mer info finns i faktarutan.

Liknande recept

Tunnbröd på havregrynsgröt

Tunnbröd på risgrynsgröt

Tunnbröd på ärtsoppa

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Dag 1 - morgon
  • 0.5 dl ljummet vatten
  • 1.5 msk fint rågmjöl
  • 1.5 msk vetemjöl
Dag 1 - kväll
  • 0.5 dl vatten
  • 1.5 msk fint rågmjöl
  • 1.5 msk vetemjöl
Dag 2 - morgon
  • 0.5 dl vatten
  • 1.5 msk fint rågmjöl
  • 1.5 msk vetemjöl
Dag 3 - morgon
  • 60 g vatten
  • 60 g vetemjöl

Gör så här

Dag 1 - kväll
Dag 2 - kväll
Dag 3
Dag 4

Surdeg har använts för att baka bröd i flera tusen år. Det är en syrningsprocess som sparkar liv i mjölksyrabakterierna när mjöl och vatten får stå till sig. Det är vanligast att man gör surdeg på antingen vetemjöl, rågmjöl eller en blandning av båda. Jag brukar köra på en blandning och för enkelhetens skull använder jag samma deg till alla mina surdegsbröd.

Gör det mysigt för din surdeg 

Surdegen kommer inte i gång om det är för kallt. Bäst är att ställa den på en dragfri plats där det är lite lagom varmt, t ex ovanför spisen eller i skåpet ovanför kylskåpet.

Använd ekologiskt mjöl
Det brukar gå lättare om du använder ett ekologiskt mjöl eftersom det innehåller mer jästsporer och mineraler och som får fart på surdegen.

Förvara surdegen
När jag har använt min surdeg lägger jag ner två matskedar av den i en ren glasburk och sätter på ett lock. Sen låter jag den stå i kylskåpet.
Den kan stå där i flera veckor utan att man behöver mata den, men den kan också surna till ordentligt och skikta sig, så jag försöker ha som vana att mata den varje eller varannan vecka.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

receptveganvegetarisktvegovegomagasinet

Publicerad: 9 september, 2016

Uppdaterad: 7 januari, 2025

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Surdeg har använts för att baka bröd i flera tusen år. Det är en syrningsprocess som sparkar liv i mjölksyrabakterierna när mjöl och vatten får stå till sig. Det är vanligast att man gör surdeg på antingen vetemjöl, rågmjöl eller en blandning av båda. Jag brukar köra på en blandning och för enkelhetens skull använder jag samma deg till alla mina surdegsbröd.

Gör det mysigt för din surdeg 

Surdegen kommer inte i gång om det är för kallt. Bäst är att ställa den på en dragfri plats där det är lite lagom varmt, t ex ovanför spisen eller i skåpet ovanför kylskåpet.

Använd ekologiskt mjöl
Det brukar gå lättare om du använder ett ekologiskt mjöl eftersom det innehåller mer jästsporer och mineraler och som får fart på surdegen.

Förvara surdegen
När jag har använt min surdeg lägger jag ner två matskedar av den i en ren glasburk och sätter på ett lock. Sen låter jag den stå i kylskåpet.
Den kan stå där i flera veckor utan att man behöver mata den, men den kan också surna till ordentligt och skikta sig, så jag försöker ha som vana att mata den varje eller varannan vecka.

Receptkreatör

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO

receptveganvegetarisktvegovegomagasinet

Publicerad: 9 september, 2016

Uppdaterad: 7 januari, 2025

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept juni 24, 2025

Tunnbröd på havregrynsgröt

De här tunnbröden gör du på gårdagens havregrynsgröt. Allt du behöver tillsätta är vetemjöl och snart har du mjuka, fiberrika och goda tunnbröd. Perfekta till frukost eller mellanmål.

Recept juni 11, 2025

Tunnbröd på risgrynsgröt

Recept maj 27, 2025

Tunnbröd på ärtsoppa

Recept maj 22, 2025

Vegetariska vietnamesiska pannkakor – Bánh Xèo

Recept maj 20, 2025

Tunnbröd

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.