
Grundrecept: Surdeg
Ingredienser
4 port
Dag 1 - morgon
-
0.5 dl ljummet vatten
-
1.5 msk fint rågmjöl
-
1.5 msk vetemjöl
Dag 1 - kväll
-
0.5 dl vatten
-
1.5 msk fint rågmjöl
-
1.5 msk vetemjöl
Dag 2 - morgon
-
0.5 dl vatten
-
1.5 msk fint rågmjöl
-
1.5 msk vetemjöl
Dag 3 - morgon
-
60 g vatten
-
60 g vetemjöl
Gör så här
Dag 1 - kväll
Dag 2 - kväll
Dag 3
Dag 4
Surdeg har använts för att baka bröd i flera tusen år. Det är en syrningsprocess som sparkar liv i mjölksyrabakterierna när mjöl och vatten får stå till sig. Det är vanligast att man gör surdeg på antingen vetemjöl, rågmjöl eller en blandning av båda. Jag brukar köra på en blandning och för enkelhetens skull använder jag samma deg till alla mina surdegsbröd.
Gör det mysigt för din surdeg
Surdegen kommer inte i gång om det är för kallt. Bäst är att ställa den på en dragfri plats där det är lite lagom varmt, t ex ovanför spisen eller i skåpet ovanför kylskåpet.
Använd ekologiskt mjöl
Det brukar gå lättare om du använder ett ekologiskt mjöl eftersom det innehåller mer jästsporer och mineraler och som får fart på surdegen.
Förvara surdegen
När jag har använt min surdeg lägger jag ner två matskedar av den i en ren glasburk och sätter på ett lock. Sen låter jag den stå i kylskåpet.
Den kan stå där i flera veckor utan att man behöver mata den, men den kan också surna till ordentligt och skikta sig, så jag försöker ha som vana att mata den varje eller varannan vecka.
Receptkreatör
Surdeg har använts för att baka bröd i flera tusen år. Det är en syrningsprocess som sparkar liv i mjölksyrabakterierna när mjöl och vatten får stå till sig. Det är vanligast att man gör surdeg på antingen vetemjöl, rågmjöl eller en blandning av båda. Jag brukar köra på en blandning och för enkelhetens skull använder jag samma deg till alla mina surdegsbröd.
Gör det mysigt för din surdeg
Surdegen kommer inte i gång om det är för kallt. Bäst är att ställa den på en dragfri plats där det är lite lagom varmt, t ex ovanför spisen eller i skåpet ovanför kylskåpet.
Använd ekologiskt mjöl
Det brukar gå lättare om du använder ett ekologiskt mjöl eftersom det innehåller mer jästsporer och mineraler och som får fart på surdegen.
Förvara surdegen
När jag har använt min surdeg lägger jag ner två matskedar av den i en ren glasburk och sätter på ett lock. Sen låter jag den stå i kylskåpet.
Den kan stå där i flera veckor utan att man behöver mata den, men den kan också surna till ordentligt och skikta sig, så jag försöker ha som vana att mata den varje eller varannan vecka.