
Julia Childs Mandelpaj med rödvinskokta päron – Tarte aux Poires à la Bourdaloue
Den här lyxiga franska mandelpajen består av en knaprigt pajskal, söt mandelkräm och rödvinskokta päron. Det här är en av mina absoluta favoriter. Den har en hel del steg, men det här är päronpajen att bjuda på. Päronen kokas i en söt rödvinslag. Var inte rädda för att det kommer smaka vin eller likör, det gör det inte. Grunden är annars ett bakat pajskal som du brer ur en mandelkräm i. Toppa sedan med päronen och pensla på en rödvinsglaze. Så galet gott!
Ingredienser
6 port
Söt pajdeg
-
150 g smör
-
3 dl vetemjöl
-
2 msk strösocker
-
3 msk vatten
Frangipane
-
1.75 dl strösocker
-
0.75 dl vetemjöl
-
2.5 dl mjölk
-
2 msk smör
-
2 tsk vaniljsocker
-
1.5 dl mandelmjöl
-
2 msk körsbärslikör
-
1 krm mandelessens
Rödvinskokta päron
-
1 kg päron
-
5 dl vatten
-
1 st citron, saften
-
5 dl rödvin
-
2 st citron, saften
-
2 dl strösocker
-
1 st kanelstång
Rödvinsglaze
-
1 dl rödvinbärsgelé
-
0.75 dl rödvinslag från ovan
Till dekoration
-
0.5 dl mandelflagor
-
florsocker