Kabuli palaw – afghanskt ris
Det här anses vara lite av Afghanistans nationalrätt och är både smakrikt och färgglatt. Du kan tillsätta 300 g vegofärs (många har köttfärs i), men jag tycker att det är supergott med bara grönsaker och kryddor som här.
Ingredienser
4 port
-
5 dl basmatiris
-
2 st gula lökar, finhackade
-
0.75 dl rapsolja
-
7 dl vatten
-
1 st grönsaksbuljongtärning
-
0.5 tsk mald spiskummin
-
0.5 tsk mald kardemumma
-
0.25 tsk mald kanel
-
1 tsk salt
Topping
-
2 st morötter, fint strimlade
-
2 dl gula eller vanliga russin
-
rapsolja att fritera i
-
1 msk pistagenötter, hackade
-
1 msk mandlar, hackade
-
2 tsk strösocker
-
0.5 tsk mald kardemumma
Gör såhär
Det afghanska köket
Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.
Receptkreatör
Det afghanska köket
Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.