”Kaviar” på aubergine – Ikra
Denna röra är ett kärt barndomsminne. Vi brukade göra tiodubbla satser och konservera i halvlitersburkar när alla grönsaker var i säsong. Då räckte den hela vintern. Denna ”kaviar” är god på bland annat en bit bröd, till råstekt potatis, till grillat eller serverad som små snacks på salladsblad. Om man vill göra varianter på röran kan man byta ut aubergine mot zucchini eller svamp. Lingegård skriver i sin bok Livet i Gammalsvenskby, om svenskbybornas mattraditioner, att ”ikra” (som de kallar denna rätt) är gott till vodka istället för sill! Förr i tiden skämtade man om att detta var en fattigmanskaviar och så blev namnet kvar. Men smaken här är allt annat än fattig!
Ingredienser
4 port
-
2 st aubergine
-
2 st gula lök
-
4 st tomater
-
1 st röd paprika
-
3 msk neutral olja
-
2 msk tomatpuré
-
2 msk havssalt
-
2 tsk strösocker
-
3 st vitlöksklyftor
-
svartpeppar
-
finhackad dill
Gör såhär
Receptkreatör
CMAK: Vårt ukrainska kök
CMAK: Vårt ukrainska kök är en matresa runt om i Ukraina där vi får upptäcka många nya rätter att förälska oss i. Det blandas upp med historia, matkultur och personliga möten.
Receptkreatör
CMAK: Vårt ukrainska kök
CMAK: Vårt ukrainska kök är en matresa runt om i Ukraina där vi får upptäcka många nya rätter att förälska oss i. Det blandas upp med historia, matkultur och personliga möten.