Före falafeln... så fanns tameya. En egyptisk, frasigt friterad boll, gjord på bondbönor och kryddor. Galet goda nyfriterade tillsammans med en syrlig tahinisås. Vegetariskt klassiker.
Ingredienser
4 port
Recept: Ta'ameya - falafel på bondbönor
- 0.5 tsk citronsyra
- 2 dl koriander
- 1 st lök
- 1.5 tsk salt
- 1 tsk spiskummin
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 0.25 tsk vitlökspulver
- 2 tsk bakpulver
- 500 g bondböna
Fritering
- 2 liter rapsolja
Tahinisås
- 1 dl tahini
- 0.75 dl vatten
- 1 nypa salt
- 1 tsp citronsyra
- 1 tsp citronsaft
Hackad sallad
- 3 st tomat
- 1 st gurka
- 1 st rödlök
- 1 st vitlök
- 3 st chili
- 1 tsk citronsaft
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk mynta
- 2 msk olivolja
- 1 nypa kanelsalt