Originalfalafeln – Egyptisk Ta’ameya!
Före falafeln så fanns tameya. En egyptisk, frasigt friterad boll, gjord på bondbönor och kryddor. Galet goda nyfriterade tillsammans med en syrlig tahinisås. Vegetariskt klassiker.
Ingredienser
4 port
Ta'ameya
-
500 g torkade, skalade bondbönor
-
0.5 tsk bakpulver
-
2 dl grovhackad koriander
-
1 st gul lök, hackad
-
1.5 tsk salt
-
1 tsk mald spiskummin
-
0.5 tsk svartpeppar
-
1 tsk paprikapulver
-
2 tsk bakpulver
Fritering
-
2 liter rapsolja
Tahinisås
-
1 dl tahini
-
1 dl vatten
-
1 tsk citronsaft
-
1 nypa salt
Hackad sallad
-
3 st tomat
-
1 st gurka
-
1 st rödlök
-
1 st vitlök
-
3 st grön chili
-
1 tsk citronsaft
-
1 msk hackad persilja
-
1 msk finhackad mynta
-
2 msk olivolja
-
1 nypa kanel
-
salt
Serering
-
pitabröd
Gör såhär
Ta’ameya
Tahinisås
Hackad sallad
Mer om ta'ameya
Ta’ameya brukar kallas ”originalfalafeln” och den kommer från Egypten. Där görs den på hela skalade bondbönor (torkade), som du hittar i välsorterade matbutiker och Mellanösternbutiker. Det ger en mild, god smak och fantastisk textur. När ta’ameyan spred sig norrut till Palestina och vidare runt i Mellanöstern så använde man i stället kikärtor eftersom det var en vanligare baljväxt där.
Receptkreatör
Mer om ta'ameya
Ta’ameya brukar kallas ”originalfalafeln” och den kommer från Egypten. Där görs den på hela skalade bondbönor (torkade), som du hittar i välsorterade matbutiker och Mellanösternbutiker. Det ger en mild, god smak och fantastisk textur. När ta’ameyan spred sig norrut till Palestina och vidare runt i Mellanöstern så använde man i stället kikärtor eftersom det var en vanligare baljväxt där.