
Fotograf: Eva Hildén
Pastelón från Puerto Rico
6 portioner
Det här är en lasagne från Puerto Rico med friterad matbanan i stället för lasagneplattor och en smakrik färsröra där jag använder gröna linser. Den mogna, söta matbananen är en god smakkombination med den kryddiga färsen. Den mogna banan är gul och har gärna mörka fläckar. Hittar du bara grön matbanan blir även det gott, även om den då inte tillför den goda sötman.
Ingredienser
6 port
Gröna linser
-
2 dl gröna linser, torkade
-
5 dl grönsaksbuljong
-
1 st lagerblad
Sofrito
-
2 dl rapsolja
-
1 st gul lök, finhackad
-
10 st vitlöksklyftor, finhackade
-
1 st röd paprika, finhackad
-
1 st grön paprika, finhackad
-
1 knippe finhackad koriander
-
4 st tomater, finhackade
-
2 msk paprikapuré (eller tomatpuré)
-
1 msk mald spiskummin
-
1 msk torkad oregano
-
0.5 msk rökt paprikapulver
-
0.5 tsk cayennepeppar
-
1 nypa svartpeppar
-
2 dl tomatpuré
-
1 st lime, rivet skal
-
0.5 dl kapris
-
0.5 dl oliver med paprika, skivade
-
0.5 dl russin
-
3 dl vatten
Bechamelsås
-
0.75 dl olivolja
-
6 st vitlöksklyftor, halverade
-
2 st lagerblad
-
0.75 dl vetemjöl
-
7.5 dl grädde
Matbanan
-
4 st mogna matbananer
-
olja till fritering