Sätt ugnen på 230 grader (varmluft) eller ugnens högsta inställning.
Lägg auberginerna på en plåt och ugnsrosta i 1 timme, vänd dem efter halva tiden, tills de är helt mjuka och något rökiga. Ta ut ur ugnen, gröp ur innehållet när auberginerna har svalnat tillräckligt för att hanteras och lägg i ett durkslag. Ställ åt sidan, i vasken eller över en skål i 30 minuter, så att all vätska rinner bort. Du kan kasta skalet.
Lägg körsbärstomaterna på samma plåt och ugnsrosta i 12 minuter, tills de har svartnat något, spruckit och mjuknat. Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan.
Fyll en medelstor kastrull med rejält med vatten och sätt på hög värme om du använder okokta linser. Tillsätt linserna när vattnet kokar, sänk värmen till medelhög och koka i 20 minuter, tills linserna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Låt rinna av och ställ åt sidan för att torka något.
Om du använder färdigkokta linser häller du dem i en stor skål och tillsätter aubergine, tomater, olja, citronsaft, vitlök, 2 msk oregano, salt och rejält med svartpeppar. Blanda väl och lägg sedan över i en stor, grund skål. Toppa med yoghurten. Rör ner den försiktigt, så att det blir tydliga strimmor. Strö över den matsked oregano som är kvar, droppa över lite olja och servera.