Annonsör

  • Om oss
  • Kontakt
  • Recept
  • Upptäck
  • Artiklar
  • Menyer
  • Kost & Hälsa
    • Äta vego – så gör du
    • Vego & Barn
    • Vego & träning
  • Arkiv
  • Om oss
  • Kontakt
  • Bli medlem
  • Logga in
  • Bli medlem
Sök
  • Bli medlem
  • Logga in

Hem › ”Sticky rice” med mango och kokossås – Khao niew ma muang

Fotograf: Ulrika Ekblom

”Sticky rice” med mango och kokossås – Khao niew ma muang

En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform som ej är ifylld.
En stjärnform fylld med färg.
4 portioner
Sticky rice är en läcker thailändsk dessert med ris och mango som här serveras med en kolasås gjord på kokosmjölk.

Liknande recept

Krispig teriyakiblomkål

Asiatisk gurksallad med sesam och chili

Misogrillad aubergine med kimchimajonnäs

Ingredienser

4 port

Tänk på detta när du portionsomvandlar!
  • Tillagningstiden kan påverkas och val av form/kokkärl kan behöva justeras.
  • Mängder och mått under ”Gör så här” ändras inte.
Sticky rice
  • 3 dl klibbigt ris
  • Vad är det?

    Klibbigt ris, eller sticky rice, som du hittar i asiatiska butiker är just det… ett klibbigt ris. Till skillnad mot t ex jasminris så håller det ihop om du kramar det i handen. Det används både till mat och efterrätter.

  • 6 dl vatten
  • 4 st pandanblad
  • Pandanblad?

    Pandanblad hittar du i asiatiska butiker och de används ofta i desserter.

  • 1 burk à 400 ml kokosmjölk
  • 1 dl rörsocker
  • 1 krm salt
  • 400 g thailändsk gul mango
Kokossås
  • 1 burk à 400 ml kokosmjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

Om desserten

Vi har ofta kokos i våra rätter och pandan leaf används på samma sätt som en vaniljstång för att ge doft och smak. För att desserten ska komma till sin rätt är det viktigt att använda en fin och mogen mango.

Den här desserten åt vi så ofta när jag var liten att jag tröttnade på den – men den är egentligen mycket god. Det är mormors recept och vi åt dem som kakor när de svalnat, men glass är naturligtvis gott till. Hittar du inte thailändska bananer kan du använda omogna vanliga bananer. I Thailand är det här en populär dessert.

Wichudaporn

Receptkreatör

Wichudaporn Chaiyasaeng

Wichudaporn Chaiyasaeng

Thai på 30 minuter

Thai på 30 minuter

Thai på 30 minuter (Bonnier Fakta) är full av Wichudaporn Chaiyasaengs thailändska matminnen. Den har en del vegetarisk mat och resten kan du oftast enkelt vegofiera. En bok för dig som älskar thailändskt och vill få till autentiska smaker även när du inte har så mycket tid.

kokossåsmangorissticky ricevegan

Publicerad: 17 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Om desserten

Vi har ofta kokos i våra rätter och pandan leaf används på samma sätt som en vaniljstång för att ge doft och smak. För att desserten ska komma till sin rätt är det viktigt att använda en fin och mogen mango.

Den här desserten åt vi så ofta när jag var liten att jag tröttnade på den – men den är egentligen mycket god. Det är mormors recept och vi åt dem som kakor när de svalnat, men glass är naturligtvis gott till. Hittar du inte thailändska bananer kan du använda omogna vanliga bananer. I Thailand är det här en populär dessert.

Wichudaporn

Receptkreatör

Wichudaporn Chaiyasaeng

Wichudaporn Chaiyasaeng

Thai på 30 minuter

Thai på 30 minuter

Thai på 30 minuter (Bonnier Fakta) är full av Wichudaporn Chaiyasaengs thailändska matminnen. Den har en del vegetarisk mat och resten kan du oftast enkelt vegofiera. En bok för dig som älskar thailändskt och vill få till autentiska smaker även när du inte har så mycket tid.

kokossåsmangorissticky ricevegan

Publicerad: 17 oktober, 2024

Dela
Facebook
X
LinkedIn
Kopiera länk
Skriv ut

Liknande recept

Recept september 29, 2025

Krispig teriyakiblomkål

Fryst blomkål är inte bara billigt, det är så gott och användbart. Här paneras den innan den rostas i ugnen. Allt blandas sedan med färdig teriyakisås och du har en snabb, krispig och otroligt smakrik vardagsrätt klar.

Recept september 29, 2025

Asiatisk gurksallad med sesam och chili

Recept september 16, 2025

Misogrillad aubergine med kimchimajonnäs

Recept september 16, 2025

Exotisk frukt med curdyoghurt

Recept september 16, 2025

Asiatisk coleslaw

Signa upp på vårt nyhetsbrev

Bli medlem

Få tillgång till över 5000+ recept, artiklar och vegoguider!

Bli medlem idag

Målet med VEGO är att göra det så himla enkelt för just dig att äta vego. För vegomat är inte krångligt, det är gjort i ett kick och smakar fantastiskt.

  • Recept
  • Vegonytt
  • Veckomenyer
  • Om oss
  • Kontakt

Oxenstiernsgatan 33
114 27 Stockholm

redaktionen@vegomagasinet.se

08-799 62 01

© 2025 Vegomagasinet

Välkommen till Vego!

Denna hemsida använder cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att klicka på "Godkänn alla" får vi bättre statistik, vilket leder till en förbättrad användarupplevelse.

Läs mer om vår integritetspolicy

Nödvändiga
Godkänn alla
Hantera cookies

Hantera cookies

Funktionell

Kategorin "Funktionell" innehåller cookies som är nödvändiga för att vår webbplats ska fungera smidigt och för att förbättra din surfupplevelse. Dessa cookies möjliggör olika funktioner som gör vår webbplats mer användarvänlig och effektiv.

Marknad

Kategorin "Marknad" omfattar cookies som används för att analysera och förbättra våra marknadsföringsinsatser. Dessa cookies hjälper oss att förstå hur du interagerar med vår webbplats och ger oss insikter för att optimera vårt innehåll och våra annonser, för att säkerställa att de är relevanta för dina intressen.

Personlig

Kategorin "Personlig" innehåller cookies som förbättrar användarupplevelsen genom att lagra information om dina preferenser och interaktioner på vår webbplats. Detta gör att vi kan skräddarsy innehåll och rekommendationer efter dina individuella behov, vilket ger en mer personlig och engagerande upplevelse.