Vegetarisk moussaka med bechamelsås
5 portioner
När jag för hundra år sedan var på ”Mamma Mia”-ön Skiathos i Grekland trillade vi in i en gränd och hittade en fantastisk restaurang med den godaste moussaka jag ätit. Jag har faktiskt inte ens försökt mig på att göra en vegansk version förrän nu och den blev precis lika fantastisk som jag mindes. Ah!
Ingredienser
5 port
-
2 st stora auberginer, ca 600 g
-
1 tsk salt
-
0.5 dl olivolja
-
400 g potatis
Linsfyllning
-
1 msk olivolja
-
1 st gul lök
-
3 st vitlöksklyftor
-
0.5 dl tomatpuré
-
2 burkar à 400 ml krossade tomater
-
3 dl vatten
-
2 msk rödvinsvinäger
-
1 st grönsaksbuljongtärning
-
3 dl belugalinser
-
1 tsk strösocker
-
2 tsk torkad oregano
-
0.5 tsk malen kanel
-
salt
Bechamelsås
-
0.75 dl olivolja
-
1 dl vetemjöl
-
7 dl mjölk
-
1.5 dl riven ost
-
muskot
-
salt
-
vitpeppar