
Smör vs. margarin – vad är bäst för miljön?
2 januari, 2016
Allt fler vill minska sin miljöpåverkan och där har vegetabiliskt margarin fått stor uppmärksamhet, mycket på grund av att den innehåller palmolja.
Vi tog kontakt med både Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen för att se hur bra eller dåligt margarin faktiskt är för vår miljö.

Världsnaturfonden WWF
Anna Richert, programsamordnare för Hållbar mat för alla
Hur är margarin ur miljösynpunkt?
– Det finns en bra livscykelanalys från SP/SIK (Institutet för livsmedel och bioteknik) som visar att margarin har lägre miljöpåverkan än smör i de flesta kategorier. Då är dock inte klimatpåverkan av förändrad markanvändning inräknad eftersom det inte finns metoder för detta där man är överens i forskarsamhället.
Hur ska man tänka miljösmart kring valet av matfett?
– Att använda just matfett är inte så komplicerat. Det som blir tokigt är när vi konsumerar ”onödigt” fett, och för den delen socker. Som vi ser det finns det stora vinster att göra för miljön och planeten i att minska konsumtionen av onödigt fett, t ex chips, godis etc. Det finns problem med alla typer av matfett ur miljöperspektiv, men på olika sätt. Att ensidigt rekommendera margarin /palmolja eller något annat matfett leder till suboptimeringar i olika delar av livsmedelssystemet.
Palmolja är en av huvudingredienserna i margarin, hur ska man tänka kring det?
– Palmoljan är mycket hållbar och har till stor del ersatt transfetter. Palmolja är ett effektivt sätt att producera matfett. Man får ut 4–9 gånger mer palmolja per hektar och år i jämförelse med andra vegetabiliska oljor som solrosolja, rapsolja och sojaolja. Palmoljeproduktion är dessutom viktig för ekonomisk utveckling för fattiga i tropiska länder. En stor del av oljepalmerna odlas av småbönder. Problemet är att produktionen ofta inte bedrivs på ett miljövänligt sätt. För närvarande är RSPO den enda certifiering av palmolja som WWF stödjer. WWF:s råd är att mejla företaget som producerar produkten och fråga om palmoljan är RSPO-certifierad.
Varför tycker ni inte att man ska bojkotta palmolja?
– Att bojkotta palmolja hjälper vare sig regnskog, orangutanger eller fattiga människor i Sydostasien som drabbats av avskogningar eller för den delen bränder. Bojkott har snarare motsatt effekt. Vi kan inte hejda världens sug efter palmolja, efterfrågan växer globalt hela tiden. Här har vi i Sverige och EU en viktig roll att spela då medvetenheten inte har vuxit sig så stark ännu bland andra storkonsumenter som Indien och Kina. Köper vi inget så förlorar vi möjligheterna att påverka palmoljeproduktionen i en mer hållbar riktning.

Naturskyddsföreningen
Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk
Hur är margarin ur miljösynpunkt?
– När det gäller klimatpåverkan från margarin står jordbruksproduktionen av fettet för mer än hälften av klimatpåverkan. Det skiljer sig inte så mycket mellan olika vegetabiliska fetter, men jämfört med smör står de endast för ca 1/7 så mycket klimatpåverkan. Detta eftersom klimatpåverkan för smör innefattar utsläpp av växthusgaser från mjölkproduktionen, dvs främst metan från djurens fodersmältning och utsläpp av växthusgaser från gödning. Det stora undantaget är palmoljeproduktionen där de största miljöproblemen sker när palmoljeplantager ersätter naturliga miljöer, som regnskog, och avvattning av torvmarker.
Ekologiskt då?
– Vill man vara säker på att maten har odlats på ett schyst sätt kan man välja ekologiskt. Ekologiskt tillåter inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel och djuren ska vara ute och hämta delar av sitt foder på beten, vilket bidrar till ökad biologisk mångfald. Även ekologisk palmolja är okej och KRAV ställer högst miljökrav.
Kan man inte byta ut palmolja mot t ex kokos- eller rapsolja?
– Det finns stora miljöfördelar med att byta ut palmoljan till annan vegetabilisk olja, både klimatmässigt och för att minska utrotningen av hotade arter. Palmoljan utges ofta för att vara smart då den ger en stor skörd per yta, det är sant. Men jämfört med höstraps som ger ca
3 200 kg/(ha·år) så ger palmolja ca 4 000 kg ton/(ha·år). RSPO-certifierad palmolja är ett steg i rätt riktning men är inte något som Naturskyddsföreningen kallar hållbart.