Vad ska man tänka på som vego och gravid? Tips?
27 mars, 2014
Vad ska man tänka på som gravid om äter veganskt eller vegetariskt? Vad ska man undvika och vad ska man äta mer av?
Som vegan kan man i princip äta precis som vanligt, bara lite fler kalorier under den sista delen av graviditeten.
Det är enklare att vara gravid som vegan eller vegetarian då man inte behöver undvika så många livsmedel. Det allra viktigaste att tänka på är att ha ett bra intag av vitamin B12, järn och vitamin D, antingen genom tillskott eller berikade produkter. Från vecka 20 behöver de flesta gravida ta järntillskott för att inte dippa för mycket i blod järnvärde. Det gäller även allätare. Ett tillskott av flytande järnsaft ger bra upptag i tarmen och ger ingen förstoppande effekt. Du kan också boosta järnupptaget genom att äta nyponpulver eller C-vitaminpulver till frukostflingorna/gröten.
Under graviditeten är det också viktigt att ha ett bra intag av Omega-3. Använd gärna omega 3-rika livsmedel som linfrö, chiafrön och hampa och algolja rik på DHA (dokosahexaensyra) som innehåller samma långkedjade fettsyror som fet fisk. Under sista trimestern lagrar det växande barnet in kalcium i skelettet och det är då extra viktigt att tänka på vitamin D- och kalciumintaget.
När man är gravid ska man vara försiktig med intag av extremt jodrika produkter som alger. Kelp bör man undvika, men mikroalger som algolja tillverkas från är alltid är helt jodfria.
Det är vanligt att man får problem med förstoppning under graviditeten. För att undvika det är det bra att äta fiberrikt, dricka mycket vätska och se över vilka kosttillskott man använder. Vissa typer av tillskott med järn, B12 och kalcium kan ha en förstoppande effekt.