
Växtbaserad kost viktigare än protein för muskelmassa
28 januari, 2015
En växtbaserad kost minskar risken för låggradig inflammation vilket i sin tur kan påverka muskelnedbrytningen.
En doktorsavhandling som nyligen presenterats vid University of East Anglia kastar nytt ljus över vilken kost som bäst bevarar muskelmassa. Forskarna analyserade kostintag och muskelmassa hos kvinnor i åldrarna 18-79 år som ingick i TwinsUK-kohorten.
Man fann att olika markörer för intag av vegetabilier som vitamin C och E, magnesium, kalium och flertalet karotenoider var positivt associerade med muskelmassa. Man fann ingen association mellan protein- eller aminosyreintag och muskelmassa. Markörer for låggradig inflammation var negativt associerade med muskelmassa, vilket antyder att låggradig inflammation kan vara en mekanism som ökar muskelnedbrytning. En växtbaserad kost minskar låggradig inflammation.
Forskarnas slutsats är att resultaten understryker vikten av växtbaserade näringsämnen och en generellt hälsosam kost för större muskelmassa.
Diet, inflammation and skeletal muscle mass in women. A thesis submitted to the University of East Anglia in accordance with the requirements of the y Eirini Kelaiditi, MSc Norwich Medical School, University of East Anglia. Deposited 12 June 2014.