En doktorsavhandling som nyligen presenterats vid University of East Anglia kastar nytt ljus över vilken kost som bäst bevarar muskelmassa. Fors­karna analyserade kostintag och mus­kelmassa hos kvinnor i åldrarna 18-79 år som ingick i TwinsUK-kohorten.

Man fann att olika markörer för intag av vegetabilier som vitamin C och E, magnesium, kalium och fler­talet karotenoider var positivt asso­cierade med muskelmassa. Man fann ingen association mellan protein- eller aminosyreintag och muskelmassa. Markörer for låggradig inflammation var negativt associerade med muskel­massa, vilket antyder att låggradig inflammation kan vara en mekanism som ökar muskelnedbrytning. En växtbaserad kost minskar låggradig inflammation.
Forskarnas slutsats är att resultaten understryker vikten av växtbaserade näringsämnen och en generellt hälso­sam kost för större muskelmassa.

Diet, inflammation and skeletal muscle mass in women. A thesis submitted to the University of East Anglia in accor­dance with the requirements of the y Eirini Kelaiditi, MSc Norwich Medical School, University of East Anglia. Deposi­ted 12 June 2014.

Författare

David Stenholtz

David Stenholtz

ST-läkare allmänmedicin, specialistläkare onkologi.
Författare till boken Kostens kraft och grundare av organisationen Läkare för framtiden.