Semlan har en lång historia. Redan i Gustav Vasas bibel från 1541 nämns ”semlokakor”. Men det skulle dröja några hundra år innan den blev den semla vi känner till idag.

Fastlagsbrödet som den först kallades gjordes först bara på en vetebulle och utan kryddor. Istället gröpte man ur bullen och kokade inkråmet med grädde och smör som man sedan fyllde bullen med.

Ett harmlöst och mumsigt bakverk men med död kopplad till sig. Kung Adolf Fredrik sägs ha dött efter att ätit en hetvägg. Nu tror man väl mer på ett det var ett slaganfall som orsakade hans död, men visst är tanken lite kittlande?

Under 1800-talet tillkom mandelmassan och i slutet av 1800-talet la man till den vispade grädden.

Under efterkrigstiden blev ingredienser som vetemjöl, socker och grädde dyrt men när ransoneringen avskaffades på 1950-talet så cementerade semlan sin status som ett åh så älskat bakverk.

Veganska semlor

Veganska semlor är lättare att baka än man kan tro. Nu när det finns växtbaserade alternativ till både mjölk, smör och vispgrädde är det enkelt att bara just ersätta. Här hittar du vårt absolut bästa veganska semmel-recept.

Variera mer – semlor deluxe

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att göra maxade och annorlunda varianter på semlor. Här nedan hittar du t ex våra hasselnötssemlor och banana split-semlor.

Semmel-desserter och annat gott

Lägg till andra tokiga desserter och drinkar inspirerade av semlan. Med samma goda smak av både mandelmassa och grädde. Här hittar du några.

Godaste semlorna

Självklart kan du även köpa semlor ute. Många caféer har nu mer veganska semlor, här hittar du t ex de 20 bästa semlorna i Stockholm.