Älskade butternut!
6 mars, 2016
Säsong: September-Februari
Den har liten miljöpåverkan
Pumpor kan odlas på friland i södra Skandinavien, och är ett mycket bra miljöval under hösten och vintern. Den svenskodlade pumpan finns i butik åtminstone in i februari. Undvik dem på våren, då de kan ha mycket långa transportvägar.
Vi kan använda hela pumpan
Visst är det lite extra kul att använda det mesta av en grönsak? Förutom att äta pumpaköttet kan du rosta de nyttiga pumpafröna.
Den är full med nyttigheter
Pumpan är fylld av betakaroten som gör pumpan till en bra källa för vitamin A, C och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin. Niacin är bland annat bra för ämnesomsättningen och folsyra har en gynnsam inverkan på hyn och matspjälkningssystemet. Ju starkare fruktköttets orangea färg är, desto fler av de nyttiga ämnena får du i dig.
För att den är snygg & god
Att butternutpumpa kan ugnsbakas vet de flesta, men att den med fördel kan användas i bakverk är det inte lika många som vet. Den bidrar inte bara med en trevlig nötig smak den kan ersätta en del av sockret också.
Den är en riktig hjärnboost
Butternutsoppa toppar listan över populära vegorätter i USA, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på dess välgörande egenskaper. Enligt en kanadensisk kokbok som fokuserar på mat som är hälsosam för hjärnan, sätter pumpan fart på synapserna i hjärnan. Det finns också de som tror att pumpa skulle kunna skydda mot demenssjukdomar.
Det finns många härliga veganska/vegetariska recept att testa, varför inte smaka på vår grymt goda pumpasoppa med kokos? Klicka här för recept.