Antibiotika produceras av olika mikroorganismer som försvar mot andra mikrober. Upptäckten har räddat tusentals liv, men idag överanvänds antibiotika och vi har istället fått följdproblem i form av antibiotikaresistens och sämre tarmflora.

Vid användning av mer ospecifik och stark antibiotika slås nästan hela tarmfloran ut, både sjukdomsalstrande och goda bakterier. Vårt naturliga försvar i tarmen blir försvagat och infektionskänsligheten ökar. Efter en lång kur tar det lång tid att bygga upp en väl fungerande tarmflora igen. För vuxna kan det ta flera år.


Många får också orolig mage efter en antibiotikakur. Det beror på att andra mer elakartade bakterier får fäste i tarmen. Måste du använda antibiotika kan det vara en god idé att komplettera med fermenterade livsmedel och probiotikatillskott för att minimera biverkningarna på tarmfloran.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.