Viss typ av provtagning, som blodtrycksmätning och glukosmätning för diabetespatienten, fungerar utmärkt i hemmet, men det är lite mer komplicerat för friska individer. Det finns idag ett otal privata företag som erbjuder analys av blodprover och andra som har tagit det ett steg längre och säljer klinisk mätutrustning till privatpersoner. Företagen gör reklam som spelar på att den enskilda individen kan ta kontroll över sin hälsa och förebygga sjukdom. Undertonen är att vården inte har tid för provtagning av patienter som inte är akut sjuka. I vissa fall kan det vara en utmärkt lösning, men det innebär inte alltid en avlastning för vården då det finns risk för falska positiva resultat.

Hälsoappar

Det finns en uppsjö av olika hälsoappar med olika inriktningar för viktnedgång, kostregistrering, stegräkning, pulsregistrering, träningsdagbok, sömndata, hälsocoachning eller mer vårdrelaterade appar för patienter. Vissa av dem är gratis, andra kopplade till ett visst märke och några är betaltjänster. Många vårdcentraler och sjukhus har idag också specifika appar anpassade för patienter. För den breda massan kan dessa appar stimulera till en mer hälsosam livsstil. Det är toppen och kan också bidra till tidig indikation om något är fel. För en liten andel individer kan dock dessa appar leda till sjuklig hälsofixering och stress.

Blodtryck

Blodtrycksmätning hemma är ett utmärkt sätt att hålla koll på sina värden. Detekterar du själv högt blodtryck hemma kan det vara en ögonöppnare för att ändra livsstil och förbättra kost-, sömn- och träningsvanor. Hemmätning av blodtryck används också inom vården för vissa hjärt-kärlpatienter och det är ett bra komplement för att säkerställa rätt behandlingsstrategi.


”Se upp med oseriösa aktörer på marknaden, det finns många som endast tittar på försäljningssiffrorna och bryr sig mindre om huruvida de analyser eller mätinstrument som säljs faktiskt är relevanta.”

Blodvärden

Idag finns det många aktörer som erbjuder blodanalyser till privatpersoner. Är du vegan kan det vara ett enkelt sätt att hålla koll på järn och vitamin B12, men tittar man på helheten är det inte alltid en bra lösning. Inom vården är det alltid en läkare som gör en bedömning av patienten och sedan avgör vilka prover som är relevanta. Det är en viktig aspekt då det är onödigt att ta prover på friska individer utan symtom. I fallet med analyslabb som vänder sig direkt till privatpersoner är den aspekten borta och patienten kan själv välja helt fritt vad hen vill analysera. Från ett patientperspektiv kan det kännas som en frihet, men ur ett vårdperspektiv är det mer problematiskt. I praktiken innebär det att en rad olika prover tas utan sjukdomsindikation och andelen falska positiva resultat ökar. Hamnar du utanför referensintervallet blir du hänvisad till den allmänna vården för fortsatt utredning. I de allra flesta fall blir det en extra belastning för sjukvården.

Glukos

Blodglukosmätning är essentiellt för diabetespatienter för att hålla blodsockernivån på en stabil nivå. Många diabetespatienter har idag en automatisk blodglukosmätare för att snabbt identifiera om blodglukosnivån sticker iväg.

Nu är det trendigt att även friska individer mäter blodglukos kontinuerligt för att optimera hälsan. Det är dock helt normalt att ha högre blodsockernivå efter ett mål mat och är du frisk reglerar insulinet glukosnivån relativt snabbt. Vid för lågt blodsocker stimulerar hormonet glukagon till egen glukosproduktion. Att mäta blodsockernivån direkt efter en måltid och sedan utvärdera hur hälsosam kosten är går inte. Inom vården finns riktlinjer för hur blodglukosvärden ska utvärderas beroende på om du tar provet på fastande mage eller ett slumpprov under dagen. Du får inte heller högre risk för diabetes om du äter enkla sockerarter, men äter du mycket socker och rör på dig lite ökar risken för bukfetma och typ 2-diabetes i framtiden.

Att mäta blodglukosnivån hos friska individer är i de flesta fall bortkastade pengar, men för uthållighetsidrottare kan det bidra med värdefull information för att maximera resultaten. Förutsättningen är då att deras data utvärderas av vårdpersonal och att kostråd ges av dietist/idrottsnutritionist.

Tarmflora & annat

Det är välkänt att tarmfloran spelar en avgörande roll för vår hälsa och det är därför inte så konstigt att många aktörer drar fördel av det och erbjuder tarmfloraanalys med uppföljande kostråd. Problemet är att en sådan analys inte är standardiserad och validerad. Vi vet att varje enskild person har en unik tarmflora och att en flora med mer lactobacillus och bifidobakterier troligen är fördelaktig. Det går idag inte att ge specifika kostråd till friska individer baserat på tarmflorasammansättningen, men i framtiden kan det kanske vara möjligt. För patienter med inflammato- risk tarmsjukdom finns mer kunskap och en tarmfloraana- lys kan vara viktig för både diagnos och kostråd. Detsamma gäller för DNA-analys som utgångspunkt vid kostråd. Även om vi har mappat hela det mänskliga genomet vet vi inte exakt vilka gener som påverkas av kosten.
Håranalys är en annan icke validerad analysmetod som inte går att använda för att fastställa näringsbrister, men inom rättsmedicin används den för påvisning av drogmissbruk och toxiner.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.