Kaffe kommer ursprungligen från afrikanska länder, men har sedan spridits till hela världen. Kaffebären växer på kaffebuskar och för bästa kvalitet ska kaffebönorna vara röda när de plockas. Då innehåller de mer aromatiska oljor och mindre av organiska syror. Billigare typer av kaffe innehåller både gröna och röda kaffebönor och har en bittrare smak. Kaffebären innehåller ett yttre lager av fruktkött som kan tas bort genom olika metoder. Tvättning eller soltorkning och fermentering är de vanligaste metoderna. De olika metoderna ger olika smak till slutprodukten. När fruktköttet är avlägsnat ska kaffebönorna torkas och sorteras. Det kan också vara bra att känna till att världens dyraste kaffe, Kopi Luwak, framställs genom att mårdar äter kaffebönor som de sedan bajsar ut. I tarm- kanalen fermenteras kaffebönorna (fruktköttet bryts ner) och bönorna får en unik arom. Detta kaffe är naturligtvis inte veganvänligt.

I butik kan du köpa både orostade och rostade kaffebönor. Idag är de vanligaste typerna Arabiskt kaffe, Liberia- kaffe och Robustakaffe. I Afrika finns även lite mindre kända typer av kaffe som odlas lokalt. Rostar du kaffebönor själv bör du använda dem inom 1—2 veckor då smaken försämras snabbt. Vid rostning av kaffebönor kan en del carcinogena ämnen bildas, men fördelarna med att dricka kaffe verkar överväga då kaffe faktiskt minskar dödligheten i större epidemiologiska studier.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.