Margarin & smör
Många betraktar smör som ett naturligt livsmedel som är nyttigt och bra, men riktigt så enkelt är det inte. Smör innehåller mycket mättat fett och evidensen för att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom är hög. Margarin anses ofta vara en konstgjord produkt som innehåller symaskinsolja, nickel- rester och tvättas med bensin. Det stämmer naturligtvis inte. För att tillverka margarin behövs olja, emulgeringsmedel, surhetsreglerande medel och arom. Alla margariner berikas också med vitamin D och A. Margarin har en bättre fettsyraprofil med mer enkel- och fleromättat fett och dessutom finns varianter med lägre fetthalt. Bregott har i princip samma ingredienser fast emulgeringsmedlet, aromen och syran ingår i det tillsatta smöret. Egentligen bygger båda produkterna på samma livsmedelskemiska principer, men smör är tillverkat av komjölk. Sen tillkommer även de etiska och miljömässiga argumenten som talar för margarin. Det finns även en fördel med raffinerade matoljor jämfört med kallpressade då utbytet är högre och andelen ämnen som påskyndar härskning är lägre.

Naturliga gifter
Det finns många gifter i naturen, som kalium- cyanid i bittermandel, solanin i potatis, amatoxin i flugsvamp, växterna sprängört, bolmört och liljekonvalj samt skadliga bakterie- och mögelarter där vissa bildar toxiner som salmonella och botulinumtoxin. I naturen hittar vi även tungmetaller som arsenik, kvicksilver, kadmium, bly och nickel som i höga doser är skadliga.

Det finns även antinutrienter som lektiner, saponiner, fytat och oxalsyra i vegetabiliska livsmedel. Nivåerna av antinutrienter kan minskas genom korrekt tillagning och är du frisk och äter en varierad kost är antinutrienter inget problem. Undantaget är järn för veganer. De flesta antinutrienter finns dessutom i livsmedel som är oprocessade som i regel innehåller mer mineraler, mikronäringsämnen och fibrer. Även vin, sprit och droger som magic mushrooms och cannabis är naturliga, men bidrar i allra högsta grad till sämre folkhälsa.

Många som förespråkar att all naturlig mat är nyttig saknar kunskap och är dåliga på att tolka studier. Ofta slänger de sig med argument som att livsmedelsindustrin har sponsrat all forskning och att studierna är otillförlitliga. Men rent krasst är oförmågan att tolka vetenskapliga studier inget argument mot vetenskapen. Många oprocessade livsmedel är nyttiga, men det finns även många naturliga ämnen som är skadliga. Tänk också på att det är helheten av kosten som är viktigast.