Bananen är egentligen ingen frukt utan tillhör gruppen ätliga bär. Ursprungligen kommer den från Nya Guinea, men idag odlas den i många regioner, bland annat Asien, Afrika och i Central- och Sydamerika. Bananen tillhör den botaniska gruppen Musa och det finns både söta dessert- bananer och mer stärkelserika kokbananer. De odlade bananerna är oftast hybrider av vildbananer. Banansläktet är stort med många olika typer av bananer, men i västvärlden är den vanligaste typen de söta dessertbananerna som tillhör sorten Cavendish. I många afrikanska länder är kokbananer med högre stärkelseinnehåll vanligare. Då används ofta även blad och stjälk i tillagningsprocessen. Även bananskal är ätliga, men man bör inte äta för mycket av dem då de kan innehålla tungmetaller från jorden och rester av bekämpningsmedel.

Näringsvärdet i de olika typerna av bananer skiljer sig lite åt, men de är generellt rika på kolhydrater och stärkelse och innehåller lite protein och fett. I många länder är kok- bananer ett baslivsmedel. Bananer framhålls ofta som extremt kaliumrika, men i själva verket innehåller spenat, nötter, frön och mörk choklad mer kalium per 100 gram. Hur mycket kalium du får i dig på en dag beror på hur kosten är sammansatt. Äter du mycket bananer kan det vara din största källa till kalium även om det inte är det kaliumrikaste livsmedlet. Är du frisk behöver du inte oroa dig för kaliumintaget, men har du problem med njurarna bör du följa läkarens ordination och äta en kaliumrestriktiv kost.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.