Frukt innehåller olika sockerarter som sackaros, fruktos och glukos. Det som alla frukter har gemensamt är att sockerarterna sitter inne i cellerna och därför inte är lika lätta att ta upp som ren fruktos eller glukos. Upptaget av glukos och fruktos från tarmen blir också långsammare när frukten innehåller pektin och andra mer komplexa kolhydrater som vi själva inte kan bryta ner i tunntarmen. Dessa fortsätter ner i tjocktarmen där våra tarmbakterier tar över nedbrytningen och bildar ämnen som kommer oss tillgodo.

Enkelt sett kan man säga att de goda bakterierna i tarmen ökar om man äter mer kostfibrer från frukt och grönt. När vi äter frukt får vi dessutom i oss mer skyddande vitaminer, antioxidanter och fytonäringsämnen.

DET FINNS STUDIER som tyder på att ett överdrivet intag av ren fruktos ger en ökad risk för fettlever, sämre blodfetter, bukfetma och diabetes typ 2, men det finns inga indikationer på att färsk frukt ger samma effekt. Det är snarare läsk, godis, och bakverk som är huvudproblemet. Är du frisk och äter frukt och ibland livsmedel med mycket fruktos, som t ex agavesirap, har du ingen ökad risk för fettlever.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.