
Brödrevolution med Sébastien Boudet
13 oktober, 2024
Sébastien Boudet har alltid brytt sig om vad vi stoppar i oss. Nu vill han utmana spannmålsindustrin. Fokus ligger på bättre kulturspannmål — för vår hälsa, miljö, natur och den goda smakens skull.
I MJÖL FÅR du ta del av mästerbagaren Sébastien Boudets samlade kunskap och bästa brödrecept. Han lär dig både surdeg och att baka bröd med olika typer av mjöl och korn, men också en hel del annat som du kan göra med spannmål, till exempel pannkakor, brioche och pastadeg. I boken bjuds också på mycket kunskap om råvaror, spannmål och kulturspannmål, porträtt av bönder som går i bräschen och ett och annat brödmanifest.

Mjöl
Under hela sin karriär har Sébastien sagt samma sak: Maten vi stoppar i oss är viktig. Det vi väljer att köpa och äta, de producenter vi väljer att stötta, påverkar mer än bara oss själva. Det påverkar naturen och miljön, det påverkar samhället och vi påverkar varandra. Genom att informera om verkligheten kring matindustrin och presentera alternativ som är både goda och hållbara vill Sébastien hjälpa fler att bli en del av matrevolutionen.
— Det räcker inte med intentionen, oavsett om det är mormor som bakar till sina barnbarn eller du som bakar till dina syskon eller din sambo. Visst, det är ett sätt att uttrycka kärlek, men vilken kärlek vill du uttrycka? Hur långt ska du gå? Om du älskar dina barn, varför ska du ge dem choklad som andra barn har plockat i Afrika? Varför ge ägg från en höna som har fått lida? Varför vill du ge något till ett barn som förstör deras framtid? Man väljer inte bra råvaror för att man är en snobb, utan för att det är det enda rätta.
Sébastien pratar mycket om att känna stolthet för det man gör. Och det är minst sagt en röd tråd genom hans bok, Mjöl. Både Sébastiens egen, men främst alla de människor vi får möta.
— Jag har märkt att stolthet är näring för passion. Om man ska vara passionerad måste man vara stolt. Genom att lyfta de här böndernas råvaror ger vi dem något att vara stolta över.
Varför ville du göra den här boken?
— Jag ser att det finns missförstånd när det gäller ekologi och kulturspannmål som jag vill reda ut. Jag har jobbat med bröd och spannmål i stort sett hela mitt liv och det som sker i Sverige nu är en fantastisk revolution. Boken är en del av det. Det här är en bok där inte jag är så mycket i fokus, utan bönderna. För att bönderna ska kunna odla mer och bättre så måste vi också köpa mer från dem. Det är därför det här måste spridas till folket!

Vad vill du få till med en spannmålsrevolution?
— Jag vill att det ska leda till att vi odlar mer utan pesticider som förstör den biologiska mångfalden och förorenar vattendragen. Det moderna jordbruket är inte regenerativt utan bara tar och tar.
Vad är det som är så fantastiskt med kulturspannmål?
— Det finns olika aspekter. Det befriar bonden från det stora systemet. Du odlar även utan gifter. Kulturspannmål är designade av naturen med lite selektering under resans gång. De är byggda för att klara sig själva på de platser där de odlas. Sverige har en stor mångfald med många olika typer av jord och klimat. En sort hör till en plats och det är väldigt spännande. De moderna spannmålen är däremot sköra, är det för vått eller torrt får de stryk. Men kulturspannmål tål mycket mer tack vare längre rotsystem, borstar och strån. Sen är kulturspannmål näringsrikare, vilket gör att man får ut mycket mer ur dem och man behöver inte äta lika mycket.
Hur tycker du att man som konsument ska tänka?
— Det är folket som tar ställning. Det är vi som sätter i gång förändringen. Jag vill att alla ska bli mer medvetna och öppna sina ögon. Stötta de som odlar utan gifter och inte de som förstör för oss och alla andra. Jag vill även att bakning ska vara ett verktyg för att uttrycka kärlek och gemenskap.