Därför älskar vi choklad
29 januari, 2016
Toppen för hjärtat
Kakaobönan har ett extremt högt innehåll av antioxidanter. Antioxidanter har en bevisad effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och hämmar bildningen av ont kolesterol. Kakaon har dessutom en antiinflammatorisk effekt som förhindrar att kolesterolet fäster på kärlväggarna. Kakao fungerar kärlvidgande och sänker blodtrycket, vilket minskar risken för blodproppar.
Bevara leendet
Att choklad skulle vara bra för tänderna låter onekligen som önsketänkande, men så är det inte. Amerikanska forskare har genomfört en studie där man fann att teobromin, som finns i choklad, är mer effektivt mot karies än fluor. Dessutom skyddar det tänderna mot erosion.
Smart och lycklig
Det är inte bara hjärtat och smaklökarna som mår bra av en bit choklad, även hjärnan kan dra fördel av den. Kakao är rikt på tryptofan vilket är viktig vid bildandet av serotonin som i sin tur är en signalsubstans som gör oss lugna, välmående och lyckliga. Visst verkar det vara helt rationellt att äta choklad när livet känns grått?
Det finns även undersökningar som visar att mörk choklad kan förbättra den kognitiva förmågan.
Hjärnan hjälper oss att inte överkonsumera särskilt mörk choklad. Den bittra smaken förknippas med giftighet, en kvarleva från när vi plockade maten direkt från naturen. Mötet mellan det söta och det beska gör att vi (oftast) nöjer oss med några bitar choklad. Är du en av dem som ändå inte nöjer dig med lite choklad kan du trösta dig med att chokladen är bland de bättre godisvalen. Choklad leder till mindre sötsug och blodsockersvängningar än vanligt godis.
Råa jordnötsbollar med choklad
För utsidan
Choklad har länge använts i diverse skönhetsprodukter och ansiktsmasker, därför kanske det inte är till någon större förvåning att den hjälper till att skydda huden. Det höga innehållet av antioxidanter skyddar mot skador orsakade av t ex sol- eller luftföroreningar.
Du kan även blanda en hårinpackning med choklad eller kakaopulver för att vårda håret och öka cirkulationen i hårbottnen.
Energiboost
I choklad finns ett ämne som heter epikatekin. Det stimulerar cellerna och enligt en undersökning kan det ha samma effekt på cellerna som löpning och cykling. En positiv energiboost helt enkelt!
Text: Emmilie Haglund