Jag trillade över Lamees Ibrahims De kan göras på en enkelt och gott. Sedan kokbok lite av en slump. Jag gjorde research kring vegetarisk och vegansk Mellanösternmat och helt plötsligt poppade The Iraqi Vegan Cookbook upp och jag beställde den på direkten. När jag började bläddra i den blev jag fullkomligt knockad. Den är som ett standardverk med en generös samling av irakiska rätter som många i västvärlden aldrig har fått ta del av. Dessutom helt växtbaserat!

Lamees Ibrahim

The Iraqi Vegan Cookbook

Lamees Ibrahims bok The Iraqi Vegan Cookbook (Babylon Books UK ) är en fantastisk samling veganska klassiker som grytor, risrätter, sallader, kibbeh och desserter. Du kan själv beställa den på theiraqicookbook.com.

Lamees Ibrahim släppte 2013 sin första bok, The Iraqi Cookbook. Den var banbrytande på den tiden, då det var den första europeiska boken med irakisk mat. Nu är den en raritet som är i princip omöjlig att få tag på, men som då fick väldigt stor uppmärksamhet och som framför allt öppnade upp mångas ögon för det irakiska köket.

Lamees Ibrahim föddes i Bagdad men flyttade till London på 70-talet och har bott där sedan dess. Hon skaffade sig en doktorsexamen i patologi och jobbade som universitetslektor och professor, samtidigt som maten alltid var närvarande.
— Jag började laga mat redan som liten och även som ung ifrågasatte jag mängden kött. Varför inte testa utan? På högtiderna tog jag på mig ansvaret att laga maten och testade mycket vegetariskt. Ibland blev det jättebra, andra gånger inte. Men jag lärde mig mycket och slutade aldrig att laga mat.

Det irakiska köket är väldigt gammalt – ja, ett av de äldsta köken i världen. Man kan spåra det ända tillbaka till Mesopotamien för 5 000 år sedan.
— Jag är väldigt stolt över det. Det irakiska köket är både rikt och gammalt och vi har en kultur och ett arv som vi ska vara stolta över. Men vi har också ett ansvar att föra vidare det till nya generationer.

IRAK ÄR ETT land som har ockuperat många länder och även själv blivit ockuperat. När de blev en del av det osmanska riket kom många turkiska rätter till Irak, samtidigt som Turkiet tog till sig många av våra rätter. Sedan sätter alla sin prägel på dem och gör dem till sina egna.

Irak är bland annat känt för rätter som kibbeh. Kibbeh anses vara en av de första rätterna i historien och kan vara fyllda eller ofyllda bollar eller torpedformade kroketter. rad olika spannmål och fyllas med allt från kött till grönsaker.
— Kibbehn som du hittar i min bok kommer från norra Irak och de är så enkla att veganisera.

En fördel med det irakiska köket är att många rätter redan är veganska och andra behöver man kanske ersätta 1—2 ingredienser i.

På tal om ingredienser så var det i princip omöjligt att hitta allt när Lamees först flyttade till England, men steg för steg fick hon tag i det hon behövde. Hon brukade även be sin mamma skicka kryddor från Bagdad. Några välkända smaksättare är baharat (Sju kryddor), kanel, muskotnöt, cayenne, svartpeppar och torkad koriander.

Just att skriva ner recepten och föra dem vidare till andra var viktigt för Lamees. Det var också det som ledde henne till att skriva den första boken.
— Irakier är roliga. De lagar de mest fantastiska rätter men är inte bäst på att dokumentera dem. Man skriver inte ner recept utan det går från generation till generation genom att man lagar tillsammans.

EFTER DEN FÖRSTA boken började fler och fler irakier att höra av sig och säga att de inte ville laga mat med kött av olika anledningar. Så Lamees började samla recept från sin första kokbok och snart var arbetet med en vegansk version i gång, en bok som gör det enkelt för alla att lära sig det irakiska köket med en vegansk twist.

Vad brukar du själv bjuda på?
— Vi äter ris varje dag till lunch, men vi kokar det med olika saker. En av mina favoriter är ris med morötter. Det är så har vi alltid nötter och/ eller frön i. Jag brukar göra en gryta på grönsaker som är i säsong. Vår mest kända gryta är den med okra i tomatsås. Och kibbeh så klart! Något annat som vi är stolta över är våra dolma – fyllda grönsaker. Vi fyller allt från lök, aubergine och zucchini till vinbladsdolmar och tomat.

Varför är mat så viktigt för dig?
— Den bästa tiden för att sitta och prata med någon är när man sitter ner med mat. När du vill bli vän med någon, bjud över personen på mat! Mat är ett jättebra sätt att möta folk på. När mina barn var små var den viktigaste tiden för mig när de kom hem från skolan och åt middag. De berättade vad de hade gjort, om deras vänner och annat intressant från deras dag.

Vad tror du att vi i väst kan lära oss av irakisk matkultur?
— Alla i väst måste alltid ha vin till maten, så gör vi inte i Irak. Det viktigaste för oss är maten. Vi lagar många olika rätter och bjuder över många, från familj och vänner till grannar och släktingar. Vi visar vår gästfrihet med vår mat. Vi lagar alltid lite för mycket mat och när ingen orkar mer avslutar vi med sötsaker, kaffe och te.

Vilka är några av dina favoriträtter?
— Det beror på vilken måltid. Till helgfrukosten gillar jag tashreeb baghillai. Du blötlägger och kokar bruna bönor. Sedan låter du bröd suga åt sig av spadet och avslutar med att hälla över rykande het olja. Till lunch älskar jag dolma, men om jag inte har vinblad blir det nog en okragryta. Som dessert väljer jag min baklava som jag gör med smördeg.