
Ekologiskt eller inte ekologiskt?
2 september, 2017
Fråga: Är ekologiska råvaror bättre för mig än icke ekologiska?
Det går inte att ge ett rakt svar på den frågan. Grundtanken inom ekologisk odling är att minskad användning av bekämpningsmedel är bättre för miljön. Historiskt sett har miljöskadliga kemiska bekämpningsmedel använts för att öka produktion av grödor och ge bättre avkastning. De som i första hand drabbas av skadliga bekämpningsmedel är de som arbetar med kemikalierna på plantager och åkrar. De kan få i sig toxiska nivåer om de dagligen hanterar farliga kemikalier. Mängden bekämpningsmedel i grödor som säljs till slutkonsument är mycket lägre och inom gränsvärdena för vad som är tillåtet.
Inom ekologisk odling är det inte tillåtet att använda konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Men inom EU är det tillåtet att använda spinosad, pyretiner och svavel. De ekologiska grödorna är därför inte fria från bekämpningsmedel, de innehåller bara en annan typ. I andra länder kan reglerna för ekologiska livsmedel se annorlunda ut. I Sverige har organisationen KRAV satt upp en egen kravspecifikation för ekologiska livsmedel med KRAV-märkning.
Ekologiska livsmedel är inte automatiskt mer näringsrika än konventionellt odlade. Det finns studier som visar små skillnader, men än så länge går det inte att utröna vad skillnaderna beror på. Det som har större inverkan på själva näringsvärdet är jordmånen, transport och när grödorna skördas. Även växtförädling påverkar näringsvärdet i grödor. I många fall har växtförädlingsteknikerna använts mest för att öka storleken på grödorna och öka utbytet vid skörd. Det har lett till större grödor med högre vatteninnehåll. Istället för att fokusera på ekologiskt kontra konventionellt odlade grönsaker borde fokus ligga mer på optimering av odlingsförhållandena för att säkerställa näringsrika grödor och en miljömässigt hållbar produktion.