Det går utmärkt att äta GI-mat som ve­gan. GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur stor påverkan livsmedlet har på blodsockernivån. Ju högre Gl-värde ett livsmedel har desto mer höjs blodsockret efter att man har ätit det.

En tumregel är att ju mer oraffinerat ett livsmedel är desto lägre Gl-värde. Sikta in dig på hela korn och fermenterade livsmedel framför produkter som innehåller vitt raffinerat mjöl och socker.

Hur bra är egentligen nötter och frön?

Nötter och frön har lågt Gl-värde och ger god mättnad och en jämnare blodsocker­nivå. Baljväxter som linser och bönor har ett låt Gl-värde och de flesta juicer har ett relativt högt GI-värde. Välj hellre hela frukter och grönsaker, de innehåller cellulosa och andra fibrer som gör att de snabba kolhydraterna tas upp långsammare från tarmen och ger en stabilare blodsocker­nivå. Vissa frukter har ett högt Gl-värde, men när de äts tillsammans med annan mat ger de ett lägre blodsockersvar.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.